Liceul Bănățean din Oțelu Roșu, ajutat să pregătească lideri în comunicarea mediatică

Săptămâna Cetățeniei Digitale a adus în prim plan la Liceul Bănățean din Oțelu Roșu educația pentru cetățenie digitală. Programul, care a fost implementat pentru prima dată în anul 2018 în Italia și Suedia, este menit să încurajeze tinerii din medii defavorizate să fie cetățeni digitali puternici și eficienți.

Atât profesori, cât și elevi sau reprezentanți ai autorităților locale și județene au luat parte la evenimentul organizat la unitatea școlară de pe Valea Bistrei de către GEYC, în parteneriat cu Liceul Bănățean Oțelu Roșu în cadrul proiectului Young Digital Leaders (YDL). Cu această ocazie s-au împărtășit rezultatele programului YDL la nivel regional prin conectarea acestei experiențe la posibile inițiative de continuare a integrării YDL în curriculumul școlar.

Google.org și Institutul pentru Dialog Strategic (ISD) au extins programul Young Digital Leaders în România, Bulgaria și Grecia.

În 2019, Young Digital Leaders a reunit Google.org și ISD cu parteneri locali din România, Bulgaria și Grecia pentru a furniza studenților, profesorilor și părinților cursuri de predare a cetățeniei digitale, a gândirii critice și a abilităților de comunicare mediatică. În țara noastră programul este implementat de către GEYC Group of the European Youth for Change.

Programa Young Digital Leaders și-a propus să dezvolte în tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani abilitățile digitale necesare pentru ca ei să devină utilizatori responsabili ai internetului. În conformitate cu definiția cetățeniei digitale a Consiliului Europei, programa își propune să sprijine studenții în a fi mai critici în consumul de informații online, mai eficienți în comunicarea lor online, dar și în a înțelege drepturile lor și pe ale altora în mediul online, precum și responsabilitățile și oportunitățile care se află acolo.

Menționăm că la nivel de țară, workshopurile facilitate de către profesorii implicați în program au implicat 6.106 tineri, dintre care 4.722 de tineri cu vârstă cuprinsă între 12 și 15 ani grupul-țintă al proiectului, de la 133 unități de învățământ partenere din 33 județe și din municipiul București, din toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale țării, printre care și Oțelu Roșu.

Pentru tinerii din zilele noastre, provocarea nu mai este să fie online, ci să fie online în siguranță. Credem în potențialul tinerilor de a deveni factori de schimbare și de a contribui la crearea de comunități online sigure și confortabile, unde aceștia pot să împărtășească, să învețe și să se distreze.”, ne-a precizat directorul Liceului Bănățean, Daniela Chelbea.

În 2019 programul Young Digital Leaders va ajunge la peste 20.000 de studenți și peste 800 de profesori. Ca parte a Inițiativei Google News, Google se angajează să depună eforturi care vizează atât produsele sale, cât și inițiativele externe, în încercarea de a pune capăt decalajului și de a îmbunătăți înțelegerea online a informațiilor. Unele dintre aceste eforturi sunt globale și altele, mai degrabă, regionale în abordare.