Liceenii cărăşeni chiulesc pe rupte

Stau mai mult prin baruri şi trec pe la şcoală doar din an în paşte, atunci când îşi aduc aminte. Pentru mulţi dintre liceenii cărăşeni, prezenţa la orele de curs a devenit opţională, o indică statisticile realizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, potrivit cărora, în medie, un licean chiuleşte de şapte ori pe lună.

Numai în luna martie, în liceele din judeţ au fost înregistrate peste 74.000 de absenţe. Campioni la chiul sunt elevii din anii terminali, în special cei care învaţă în clasa a XIII-a, in liceele cu profil tehnic. Potrivit inspectorului şcolar general Adrian Doxan, „cei 487 de elevi care absolvă clasa a XIII-a-cursurile de zi au cumulat 8.800 de absenţe, dintre care doar 3.600 sunt motivate”.

Chiulangii din licee au reuşit să adune mai mult de jumătate din totalul absenţelor consemnate în cataloagele tuturor unităţilor de învăţământ din judeţ, numărul absenţelor crescând direct proporţional cu vârsta elevilor. Astfel, dacă în ciclul primar, numărul absenţelor este mai mic decat cel al elevilor, începând cu clasele de gimnaziu, datele problemei se schimbă dramatic si, de la o medie de patru absenţe pentru un elev de gimanziu, se ajunge, la liceu, la o medie de şapte absenţe. „Pentru  cei 32.788 de elevi din ciclurile primar, gimnazial şi liceal, fără seral, avem 118.567 de absenţe, numai în luna martie, ceea ce ar însemna, dacă distribuirea lor ar fi uniformă, în medie, patru abenţe per elev. În realitate, majoritatea abenţelor sunt la liceu şi trebuie avută mare grijă pentru că ne aşteaptă un examen de Bacalureat care se va desfăşura în condiţii la fel de stricte ca anul trecut”, a precizat Adrian Doxan.