Liberalism de cumetrie la Caransebeș!

Chiar dacă oficial nu s-a anunțat nimic, alegerile locale par să fie pe aproape. Liberalii le-ar vrea la sfârșitul lui septembrie, adică peste trei luni și jumătate. Cu toate acestea, mare lucru nu se știe despre candidați. Se vorbește pe la colțuri că oamenii lui Orban au pus ochii pe primarii PSD, că Pro România ar vrea un protocol cu același PSD, care nu-și revine nici după cele opt luni de când a pierdut guvernarea, că PNL și-ar dori să conducă tot singur, ca până acum, că USR, chiar dacă nu va întruni majoritatea, visează să urce în șaua puterii. Zvonuri și iarăși zvonuri. Nimic concret.

În această zonă intră și ce se vorbește prin târg, pe la Caransebeș. Cică viceprimarul Marius Isac este pe picior de plecare spre alt partid. Isac a dezmințit imediat, scriind pe Facebook că nu-și negociază vreun post și că liberal a fost, liberal va rămâne. Până la proba contrarie, îi dăm crezare pentru că există și o logică, chiar dacă vorbim de politică: cine ar fi fraierul să plece dintr-un partid aflat la guvernare, cu șanse mari de a câștiga alegerile? Și unde să pleci? La PSD, care nu a câștigat niciodată Primăria în cei 30 de ani de la Revoluție? La USR, care nu are forța de a obține mai mult de 15-16 procente? La PMP sau la PNȚCD? Exclus orice variantă gândită de un om cu scaun la cap.

Și atunci, cine să fi lansat acest zvon și cu ce scop? PSD? USR? PMP sau PNȚCD? Eu zic că niciunul dintre aceste partide. PNL? La asta m-am gândit și eu. Pare ilogic și totuși orice este posibil în PNL-ul de cumetrie al Caransebeșului. Marius Isac este unul din numele vehiculate pentru a candida la Primărie, dar nu este singurul. Celelalte sunt Dumitru Rujan și Andra Pleșa, aceasta din urmă având suportul moral și logistic al lui Marcel Vela. Teoretic, Isac are prima șansă în fața ei, măcar pentru experiența dobândită în patru ani de administrație. Pe când Andra Pleșa are doar un nume și câteva concerte caritabile organizate de sărbători. Și bani!

Viceprimarul e respectat în oraș și apreciat. Pentru unii, este deja o problemă. Ce-i de făcut în situația asta? Simplu, Isac trebuie scos din schemă, lansând zvonuri din astea. I se pregătește terenul pentru a i se spune: pa! Așa cum s-a procedat cu Felix Borcean. Întâi l-au făcut de menune, ca să nu spun altfel, în sondajele lui Bruno Ștefan, în care aproape că nu-l cunoșteau nici măcar gugulanii, în schimb excela la capitolele „neîncredere” și „corupție”, apoi i-au numărat pavelele din curtea Sinagogii și i-au atârnat de coadă un examen pentru ocuparea unui post în Primărie. Subțire, veți spune, doar că o chestie de aici, o alta de dincolo, până se ajunge la povestea aia urâtă pe care Borcean a ținut-o ascunsă ani la rând, de teama repercusiunilor. Aia cu spartul geamurilor în curtea școlii pe când juca fotbal. Grav, nu? Procurorii să-și facă treaba și să înceapă cercetările, până nu vin alegerile.

Așa și acum, cu Marius Isac. Întâi un zvon, urmat de o dezmințire, apoi un alt zvon, după care se așteaptă ca acesta să se sature de mizeriile ce i se vor pun în cârcă și să renunțe. Iar dacă nu se simte ori se încăpățânează, se mai pune de un sondaj, două în care să zică mersi dacă va obține 1% la încredere sau 2% la notorietate. Simplu, nu?