Liberalii prevestesc sfârșitul sistemului centralizat de încălzire din Timișoara. PSD cere convocarea de urgență a AGA Colterm

explo 1000x200

Liberalii din Consiliul Local Timișoara spun că majorarea prețului gigacaloriei, așa cum propune primarul Dominic Fritz, va fi de nesuportat pentru timișoreni, în această iarnă, și ar putea duce la o avalanșă de debranșări de la Colterm în perioada imediat următoare. „În primăvară, Colterm nu va mai avea niciun abonat cu ocazia asta”, a spus fostul viceprimar Dan Diaconu.

„Din punctul meu de vedere, prețurile propuse de către administrația Fritz pentru populație înseamnă sfârșitul sistemului centralizat de încălzire și o iarnă imposibilă pentru timișorenii care sunt abonați la acest sistem și pentru toate instituțiile abonate. Nu am avut niciun fel de discuție pe această temă, cel puțin eu personal, cu domnul Fritz.  În momentul de față nici nu știu cum s-a ajuns la acest preț, care e mixul de combustibil care duce în viziunea administrației la un astfel de preț și până când nu vom putea face toate calculele nu ne putem exprima o opinie foarte clară. Eu personal nu pot să votez un proiect care triplează prețurile la gigacalorie pentru populație din motiv de imposibilitate și lipsă de suportabilitate pentru populație a unui astfel de tarif și, în al doilea rând, pentru că asta înseamnă că în primăvară Colterm nu va mai avea niciun abonat cu ocazia asta în sistemul în care totuși și în acest moment se investesc 30 de milioane de euro din fonduri europene va capota.”, a declarat consilierul local PNL Dan Diaconu.

Fostul viceprimar din administrația Robu spune că nu are detalii cu privire la negocierile care se poartă de către administrație și Colterm, după ce EON a anunțat că de luni sistează furnizarea gazului către compania de termoficare a Timișoarei.

„Nu știu care sunt negocierile ale administrației, ale Coltermului, cu alți furnizori de gaz, în afară de ce primesc pe fluxurile de știri. Nu am detalii despre ce se întâmplă, însă e foarte clar că o vară întreagă s-a refuzat aprovizionarea cu cărbune, cărbune care cu siguranță nu ar fi dus în acest moment la prețurile actuale, s-au acumulat datorii la EON, iar anunțarea insolvenței probabil este un nou factor care nu duce la vreo încredere din partea furnizorilor de gaze sau de cărbune în capacitatea Colterm de a-și plăti datoriile.”, a declarat Dan Diaconu.

Radu Țoancă (PSD): „Factura triplată va duce la pauperizarea multor familii din Timișoara și la debranșări masive pe motiv de neplată”

La rândul lor, social-democrații spun că este „dramatică” și „peste pragul de suportabilitate a multor prizonieri ai sistemului de încălzire centralizat” creșterea de 2,7 ori a prețului la factura directă. Ei cer o ședință de urgență a Adunării Generale a Acționarilor de la Colterm.

„Dacă luni se va găsi o soluție financiară și un furnizor de gaz și nu se va opri căldura și apa caldă în Timișoara, populația și ceilalți consumatori racordați la Colterm – creșe, grădinițe, școli, spitale, alte instituții publice – vor mai avea un mare hop lunar de trecut: factura triplată – ceea ce va duce la pauperizarea multor familii din Timișoara și la debranșări masive, pe motiv de neplată. Vom propune ca înaintea plenului să se convoace o ședință AGA Colterm de urgență pentru discutarea acestui nou preț, unde vom propune măsuri de diminuare a sumei de 644 de lei. În paralel, este nevoie de urgentarea aprobării la București a demersurilor legislative ale PSD de plafonare a prețului la gaze naturale și de reducerea TVA la energie de la 19 la 5 la sută!”, a declarat consilierul local PSD Radu Țoancă.

Vă reamintim că primarul Dominic Fritz a anunțat vineri după-amiază că se impune triplarea prețului la gigacalorie în Timișoara, din cauza exploziei prețului la combustibil. Potrivit lui Fritz, Consiliul de Administrație al Colterm a stabilit un preț actualizat de facturare a MWh, ce va fi prezentat în următoarea ședință a Consiliului Local Timișoara. Acest nou preț este de 851,27 de lei MWh. Cum subvenția acordată de primărie este la maximum permis de lege, spune primarul, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, prețul local al energiei termice facturată populației ar trebui să crească de aproape 3 ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA.

Totuși, Fritz admite că triplarea facturilor nu va putea fi suportată de timișorenii racordați la sistemul centralizat, așa că lasă la decizia consilierilor locali stabilirea prețului final.