Liber la rujeolă în Caraş-Severin! Peste 700 de îmbolnăviri, 3 morţi şi 0 doze de vaccin la DSP!

explo 1000x200

Ministrul Sănătăţii a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că nicăieri nu lipseşte vaccinul ROR. Cu această ocazie a aflat că, de fapt, la DSP Caraş-Severin nu este nicio doză din acest vaccin!

Imediat, ministrul a dat telefoane şi a aflat că ar fi totuşi, 200 de doze, la diverşi medici de familie. Numai că, medicii de familie, aşa cum semnalam şi noi încă din luna noiembrie 2016 nu-şi dau vaccinurile de la unii la alţii, ci fiecare le ţine pentru pacienţii săi.

Altfel spus, dacă din sute de medici, 10 au vaccinul tetravalent, iar 90 n-au, majoritatea trebuie să ceară de la DSP. Iar la DSP sunt 0 doze pe stoc. Există doar promisiuni, încă din noiembrie 2016, că vor primi…

„Vaccinul rujeolic nu a mai fost distribuit de DSP din noiembrie, ultima dată a fost în noiembrie distribuit, deci decembrie, ianuarie, februarie, martie nu am mai primit vaccin pentru copiii de nouă luni după schema nouă, respectv 11 luni după schema veche și de 5 ani împotriva rujeolei”, explică Daniel Popovici, medic primar Medicină Generală, pentru Digi 24.

Potrivit Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin, costul vaccinului antirujeolic este de aproape 50 de lei. Deși fiolele se găsesc în doar câteva farmacii din județ, cererea este prea mică.

Avem un similar, un trivalent ca și cel care este deficitar, dar din păcate adresabilitatea nu este la fel de mare pe fondul crizei de la DSP, unde se livrează gratuit acest vaccin, pentru că din păcate prețul este destul e mare”, explică pentru Digi 24 Pavel Roșca, președintele Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin.

În județul Caraș-Severin ar trebui vaccinați peste 6.400 de copii. Încă de la începutul anului, Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin a rămas fără doze de ROR, aşa că a cerut în ianuarie 300 de doze de la colegii din Dolj, iar fiolele au fost distribuite repede.

„În acest moment, pe stocul Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin nu este din păcate niciun vaccin. Noi am solicitat încă de la începutul anului și de la sfârșitul anului trecut un număr de 3.100 de doze, care ar fi urmat să vină pe trimestre, pe cele patru trimestre. Așteptăm, așteptăm să vedem prima tranșă de vaccin”, adaugă și Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin.

 

 

foto: adevarul

banner 970 x 250