Lemnele pentru foc te ard la buzunar! Metrul ster poate costa și 500 de lei!

lemne

Iarna nu pare a fi deloc departe, deși abia am intrat în sezonul de toamnă. Și nu va nici ieftină. Prețul lemnului de foc a explodat.

Locuitorii din estul judeţului Timiş, în special cei de la case, au început deja să-şi asigure stocurile necesare pentru încălzire. Însă preţurile la masa lemnoasă au crescut foarte mult. În această perioadă, pe aşa-zisa piaţă neagră a lemnului din Lugoj şi împrejurimi, un metru ster de lemn se vinde cu preţuri cuprinse între 300 și 500 de lei, în funcție de esență. Nici resturile rezultate de la gatere nu sunt mai ieftine şi costă doar cu câteva zeci de lei mai puțin decât celelalte. Există însă şi o altă posibilitate de a face rost de lemne. Astfel că lugo­jenii şi făgeţenii, aflaţi pe raza ocoalelor Lugojana, Lugoj, Făget şi Coşava îl pot achiziţiona în această perioadă şi de la stat.

„Ocoalele onorează aceste cereri în măsura cantităţii de masă existente. Prioritari sunt cetăţenii, chiar şi pentru lemnele rezultate din lucrările de igienizare care au loc în păduri. Noi avem la vânzare diverse lemne de esenţă tare, la preţul de 320 de lei metrul cub (n.r: un metru cub este egal cu 1,61 metri steri) din pădure și 350 de lei metrul cub din depozitele pe care le deținem la Mănăștiur și Margina. Lemnul de diverse esenţe moi costă 210 lei metrul cub în pădure și 240 de lei în depozite. Rășinoasele sunt 170 de lei metrul cub în pădure și 200 de lei în depozite. Se pot obține printr-o simplă cerere depusă la ocol. Tarifele noastre sunt asemănătoare celor existente în  majoritatea ocoalelor existente în cadrul Direcției Silvice Timiș. Cel mai probabil, pe viitor, vom avea și posibilitatea de a asigura chiar transportul înspre domiciliile oamenilor, însă, asta, abia după ce vom rezolva aprovizionarea instituțiilor de învățământ și celorlalte existente la nivel public.”, ne-a spus Alexandru Pongracz, şeful Ocolului Silvic Făget.

Legea 175, completată, prevede că şi proprietarii de păduri, care deţin până la 30 de hectare şi le-au fost preluate pădurile în pază, pot beneficia de masă lemnoasă. Statul le oferă cinci metri cubi pe an şi pe hectar, însă chiar dacă deţin 30 de hectare nu se pot primi lemne pentru mai mult de 10 hectare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/