„Lehamitea pe care au acumulat-o oamenii vizavi de factorul politic explică slaba participare la urne”

Înregistrând cea mai slabă prezență la urne în rândul UAT-urilor din mediul rural aparținător Clisurii Dunării, comuna Berzasca și-a pus mai mult încrederea în candidații social-democrați înscriși în cursa pentru Parlamentul României decât în cei ai partidului condus de Victor Ponta, asta în ciuda faptului că Petru Nicolae Furdui a fost reales primar din partea Stângii unite.

Potrivit primei centralizări a votului, cu o participare la urne de peste 26%, clasamentul partidelor înscrise în cursa electorală de duminică arată după cum urmează:

Senat: PSD (50,34%), PNL (21,27%), AUR (7,83%), PER (5,74%), Pro România (5,40%), USR-PLUS (2,26%), PMP (2,09%);

Camera Deputaților: PSD (47,26%), PNL (19,22%), AUR (8,64%), PER (5,8%), Pro România (4,76%), USR-PLUS (2,29%), PMP (1,59%).

Referitor la absenteismul înregistrat în cadrul UAT-ului pe care îl conduce, cu ocazia alegerilor din 6 decembrie, edilul Petru Nicolae Furdui a ținut să puncteze următoarele:

„Prezența slabă la vot este rezultatul abordării politice a conducătorilor țării care au creat panică vizavi de pandemie, vizavi de riscul de îmbolnăvire cu virusul ucigaș. Degeaba, în ultima perioadă, s-a încercat o campanie privind siguranța la vot, privind măsurile de protecție… Apoi, lehamitea pe care au acumulat-o oamenii vizavi de factorul politic explică slaba participare la urne. Acest lucru a contat în economia electorală. Pe de altă parte, tinerii din comunitate, care lucrează în marile orașe, nu au mai venit acasă pentru a-și exprima dreptul cetățenesc, fie din cauza riscurilor de deplasare, fie din pricina zonelor carantinate ș.a.m.d. , în aceeași situație fiind și oamenii care au plecat la muncă în străinătate. De asemenea, avem foarte mulți localnici răciți, care au preferat să rămână acasă de teamă să nu fie catalogați drept infectați cu noul coronavirus. În plus, faptul că, în comunele învecinate, s-a înregistrat o participare la urne chiar peste media națională, acest lucru se traduce prin convingerea oamenilor din Berzasca să voteze în respectivele UAT-uri, asta pentru a putea beneficia în continuare de anumite facilități. Acest lucru cred că s-a întâmplat și în alte zone”.

Dacă absența reprezentanților Pro România în Parlament va avea repercusiuni în cadrul orașelor/comunelor conduse de edili-șefi aleși din partea Stângii Unite (PSD-Pro România), șeful administrației publice locale din Clisura Dunării a mai precizat:

„E drept că am candidat din partea alianței PSD-Pro România. Cu ocazia alegerilor locale, comunitatea mea a ales alianța ca fiind o soluție pentru viitor. Faptul că nu s-a reușit realizarea acestei alianțe la nivel național și faptul că și-au dorit să candideze separat, acest lucru a costat ieșirea din zona parlamentară a celor de la Pro România. Sunt orgolii. Eu am mai spus: domnul Mocioalcă este o persoană care și-a dorit unirea celor două formațiuni. Cum nu a reușit, a revenit la PSD. Noi, în calitate de primari, ne putem considera ca fiind independenți, scopul nostru axându-se pe a face treabă pentru binele oamenilor, așa cum am făcut-o și până acum”.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/