Legislația interzice civilizația în Poiana Mărului! „E zonă protejată, nu avem voie să introducem canalizare!”

Dezvoltarea turistică a zonei Poiana Mărului – Muntele Mic se face cu mare dificultate, legislația actuală împiedicând realizarea unor investiții fără de care e aproape imposibil să înscrii pe hartă o stațiune, fie ea și de interes local!

Doru Cîrdei, primarul comunei Zăvoi, cea de care e legată administrativ Poiana Mărului, e convins că în momentul în care vor fi reabilitați cei 25 de kilometri de drum, iar zona va fi declarată de interes turistic local, și accesul la fonduri, atât guvernamentale, cât și europene, se va face mult mai ușor.

Printre cele mai arzătoare probleme care trebuie rezolvate ar fi reabilitarea străzilor, dar și introducerea unei rețele de apă și canalizare. Numai că Poiana Mărului face parte din Sit Natura 2000 și aici nu se poate construi o stație de epurare.

„Cu siguranță vor fi reabilitați 6 km de străzi și rigole din Poiana Mărului, în baza proiectului de pe PNDL 2, lucrări ce vor fi încheiate anul viitor, dar problema mare este legată de canalizare, pentru că nu putem, și dacă am avea bani, să amenajăm o rețea de canalizare. Este foarte greu de făcut canalizare fiind zonă protejată, însă am câștigat un proiect prin care să construim o stație de epurare la Zăvoi și am câștigat o finanțare cu asociația GAL Țara Gugulanilor, pe care o să o folosim pentru a cumpăra o autoutilitară care va dispune și de vidanjă, în scopul de a curăța fosele septice ale celor 13 pensiuni din Poiana Mărului. Și dacă am rezolva și acest punct, am putea spera la acordarea titulaturii de zonă de interes turistic”, spune primarul Doru Cîrdei.