Misterul vântului puternic din Clisură

Babacaia este o stâncă cu o înalțimea de 7 metri deasupra apei, în mijlocul Dunarii, în apropiere de Coronini. În jurul acestei stânci s-au tesut mai multe legende. Una dintre acestea vine cu explicația vântului puternic din Clisura Dunării, care întoarce vasele din drum în jurul stâncii.

Una dintre legendele Stâncii Babacaia spune ca un voievod sârb și-ar fi legat nevasta de ea, spunându-i: „Babo, kaji se!“, ceea ce ar însemna „Nevasta, caieste-te!“. Orgolioasa, în timp ce era scufundată în apa, aceasta, în ultima ei clipă de viață, ar fi ridicat degetul din apă în semn ca rămâne neînduplecată. Ba mai mult, ea ar fi rugat vântul predominant în zonă, Coșava sau Gorniacul, să sufle mai tare și să le aducă astfel aminte oamenilor că i-au facut o mare nedreptate.

De atunci, Coșava a pus mereu în dificultate, în dreptul stâncii, vasele care treceau pe aici. Poveștile despre stâncă însă, nu se opresc aici. Potrivit lui Cornel Popovici Sturza, cel care a cules legendele, o alta aduce în prim-plan un căpitan al cetății Coronini, care ar fi răpit o cadâna din haremul pașei din Golubat, de pe celalalt mal al Dunării, și ar fi fugit cu ea pe malul stâng.

Numai că, în dreptul stâncii Babacaia el ar fi fost prins și scurtat de cap. La rândul său, fata a fost țintuită de stâncă și lasată pradă corbilor, cu capul iubitului atârnându-i de gât. Stânca Babacaia poate fi admirată în apropiere de localitatea Coronini.