Legea permite „mutilarea” parcurilor naționale. De un deceniu, se întârzie aprobarea documentelor!  

Scandalul tăierilor ilegale continuă în Caraș-Severin, județ în care peste 20 la sută din suprafață reprezintă parcuri naționale.

Actul care ar putea pune capăt definitiv tăierilor ilegale este planul de management al parcurilor naționale, or, deși acesta este gata elaborat, în niciun parc din țară n-a fost aprobat în Consiliul științific. Deși documentul trebuia aprobat de mai bine de 11 ani, acest lucru nu s-a întâmplat din motive diverse. ONG-urile de mediu însă spun că întârzierea este legată de faptul că, odată aprobate, documentele ar reglementa cu mare exactitate tăierile de arbori pe raza parcurilor naționale. Prin urmare, neaprobarea și tergiversarea aprobării nu fac altceva decât să permită defrișări masive în pădurile județului Caraș-Severin. Directorul Parcului Național Semenic Cheile Carașului dezaprobă însă acest lucru.

„Aceste ONG-uri trebuie să știe că exploatarea de masă lemnoasă se face doar în zonele permisive, pentru că legislația permite acest lucru. De 11 ani, da, nu au fost aprobate pentru că o variantă de plan de management a fost depusă în 2008. Regia Națională a Pădurilor a înaintat la Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile de atunci planurile de dezvoltare durabilă a Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, cel puțin, dar nu am primit niciun răspuns. Avem un proiect, iar ca rezultat final va fi aprobarea planului pe care l-am revizuit. În cadrul ședințelor de Consiliu științific s-a discutat despre zonarea parcurilor (…) Avem un plan de management la ora actuală și consider că ar trebui regândită zonarea alături de autoritățile locale, pentru că trebuie să ținem cont și de strategia de dezvoltare a comunităților locale de pe raza parcului, pentru că prin turism acestea se pot dezvolta, a spus Sorinel Tudorescu, directorul Parcului.

Răspunsul acestuia nu a mulțumit pe nimeni, ba mai mult, cei care apără mediul spun că ceea ce se dorește de fapt sunt investițiile în așa zise construcții pentru dezvoltarea turismului în zone protejate, dar și tăierea masivă de masă lemnoasă.

Chiar dacă arborii s-ar regenera, peisajul nu ar fi unul ofertant pentru turiștii străini, dacă pe viitor se fac circuite interne de vizitare a Parcurilor Naționale, așa cum se practică în străinătate. De altfel, astfel de circuite aduc o serie de beneficii atât comunităților locale, cât și Parcului, care ar putea constant să investească în amenajare, și nu în defrișare. Acest lucru însă este  imposibil de realizat în România …

Comments

  1. constantin bilbor says:

    stopati distrugerea mediului!

  2. florina says:

    Trebuie sa protejam mostenirea noastra, trebuie sa protejam parcurile pentru a asigura aerul curat parintilor si fiilor nostri, si apoi pentru turism. Opriti taierile, apoi discutai in continuare in afara programului de munca, pentru ca atunci se va rezolva mult mai repede. Nici unei persoane nu-i trebuie atata timp sa ia o decizie in propria casa, pentru ca paguba ar fi platita din buzunarul propriu. Domnilor inchipuiti-va ca Tara aceasta pe care o conduceti este casa vostra, asta este ceea ce ramane in amintirea numelui vostru.

  3. Åbjörn Skogvaktare says:

    ceea ce faceti voi e o prezentare a unor lucruri pe care le stie toata lumea, nimic nou, nimic special. aveti prieteni/cunostinte (cum considera fiecare) care profita de aceasta situatie. o ancheta nu stiti sa faceti? sau nu vreti sa deranjati prea mult?
    vorba ‘ceea, spritu-i frate cu ziaristu’

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/