Legea Interoperabilității a fost promulgată de șeful statului. Marcel Vela: „Este o necesitate!”

marcel vela in senat
explo 1000x200

Legea care va reduce semnificativ birocrația a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Era o măsură imperativă, consideră senatorul Marcel Vela.

Persoanele fizice nu vor mai fi nevoite să prezinte instituțiilor și autorităților publice dovezi privind persoana lor (certificatele de naștere, de căsătorie etc), privind bunurile pe care le dețin în proprietate (extrase de carte funciară pentru imobile, cărți de identitate autoturisme etc.), sau date privind situația fiscală existente la ANAF. Legea Interoperabilității oferă posibilitatea schimbului de date între instituțiile și autoritățile publice pe de-o parte, și utilizatorii persoane juridice de drept privat sau persoanele fizice care exercită profesii liberale reglementate, pe de altă parte.

Totodată, persoanelor juridice nu li se va mai solicita la fiecare interacțiune cu o instituție publică documente și copii ale certificatului de înmatriculare sau ale certificatelor constatatoare obținute de la Oficiul Registrului Comerțului.

Prin platforma de interoperabilitate, aceste date vor putea fi interogate în timp real de către funcționarii publici, care vor verifica doar identitatea solicitantului, fără a-i impune prezentarea altor documente justificative sau constatatoare. Pe această platformă transportul datelor se face în formă criptată, iar prelucrarea lor se realizează cu respectarea reglementărilor legale aplicabile în domeniul protecției datelor cu caracter personal. În același timp, cetățenii vor putea vedea cine, cu ce scop și în baza căror legi le-a accesat aceste date.

„Dincolo de faptul că este o normă care reglează tot ceea ce este imperativ acum, la ora actuală, într-un domeniu extrem de important, într-o eră a globalizării, această lege este o nevoie și o necesitate.”, a declarat Marcel Vela de la tribuna Senatului în momentul în care grupul PNL a dat un vot favorabil pentru proiectul acestei legi.