UNPR susţine taxarea averilor uriaşe

Cei mai bogaţi români s-ar putea trezi că trebuie să dea mai mulţi bani statului. Potrivit deputatului Ion Tabugan, preşedintele filialei judeţene a UNPR, proiectul de lege privind taxarea averilor foarte mari ar urma să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor în perioada imediat următoare. Iniţiativa UNPR este susţinută de partidele aflate la guvernare şi se regăseşte şi în programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu.

Dezbaterea legii care ar urma să ia mai mult de la cei bogaţi pentru a acoperi lipsurile celor nevoiaşi este trecută în agenda deputaţilor în primele zile după Paşte. „Conducerea centrală a UNPR a decis ca în primele zile după Sărbătoarea Paştelui să punem în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi să supunem votului proiectul de lege privind taxarea averilor foarte mari. A venit momentul ca fiecare partid să spună clar, prin vot, cum se poziţionează faţă de taxarea averilor foarte mari propusă de UNPR. Iniţiativa legislativă a UNPR a obţinut toate avizele necesare, beneficiază de sprijinul Coaliţiei, a trecut de Senat şi se află în prezent în faza finală de avizare la Camera Deputaţilor, care este şi cameră decizională, iar partidele din Coaliţia de guvernare s-au angajat, prin protocolul semnat, să susţină acest proiect. De altfel, implementarea taxei pe avere se regăseşte şi în programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu”, a declarat ieri, preşedintele UNPR Caraş-Severin, deputatul Ion Tabugan.

Potrivit progresiştilor, taxarea averilor mari şi foarte mari este o măsură excepţională pentru o perioadă excepţională, cum este cea a crizei economice actuale. Totodată, este un proiect dorit de peste 80 la sută dintre români. Conform statisticilor, în anul 2003 cei 300 cei mai bogaţi români însumau în total averi de 11 miliarde de euro. Opt ani mai târziu, în 2011, suma s-a triplat, ajungând la peste 30 de miliarde de euro. „Pentru aceşti oameni, plata unui singur procent pe avere, timp de trei ani, nu este o povară. Este, dacă vreţi, suma pe care ar cheltui-o într-o vacanţă la schi sau, cum spunea domnul ministru Diaconescu, o excursie în Dubai”, a spus deputatul Ion Tabugan.

UNPR Caraş-Severin consideră că, înainte de a fi o temă fiscală sau bugetară, taxa pe averile mari este un gest de solidaritate pe care toţi românii, dar mai ales cei bogaţi trebuie să îl accepte. „Noi, pe plan local, şi eu personal, continuăm eforturile de ajutorare a familiilor nevoiaşe, aşa cum am făcut în fiecare an. Dar, acesta este un ajutor de moment. Ce spunem noi, taxarea averilor mari, reprezintă un sprijin constant. Sper că măcar în Săptămîna Luminată colegii parlamentari să fie mai luminaţi”, a mai adăugat acesta.