Legea care vizează profesia medicală, contestată de Colegiul Medicilor. Probleme în județele cu puțini medici, după noile reguli

medic calculator
untitled design set 970x90 px

Colegiul Medicilor atrage atenția că legea aflată în promulgare, ce vizează profesia medicală și funcționarea instituției, a fost realizată fără consultarea specialiștilor.

Reprezentanții CMR spun că modificările legislative au fost făcute fără a se realiza un studiu de impact și cel mai grav, fără ca instituția să fie invitată la consultări și să se țină cont de poziția acesteia.

Astfel, prin noile modificări în structura organelor de conducere ale colegiului teritorial, respectiv consiliul colegiului teritorial, alegerea membrilor se realizează pe specialități medicale, specialități chirurgicale, specialități paraclinice și medicină de familie. Reprezentanții instituției mai spun că județele cu număr redus de medici nu vor mai avea reprezentativitate în CMR după noile reguli.

„Ceea ce reprezintă o segregare a membrilor CMR între specialități în cadrul corpului profesional. De exemplu, medicina de familie este o specialitate care, potrivit Nomenclatorului de specialități medicale, face parte din grupa specialităților medicale și va fi izolată în condițiile acestei modificări deși este o specialitate medicală recunoscută în majoritatea țărilor din UE (în 19 din 27 de țări)”, a explicat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

De asemenea, reprezentanții CMR susțin că prin modificarea structurii consiliului colegiului teritorial unii membrii ai CMR sunt privați de dreptul de fi reprezentați, iar prevederile care le conferă dreptul de a alege și a fi ales rămân fără efect, privându-i pe aceștia de drepturile legale.

„Prin segregarea în cele 4 specialități, medicii de medicină generală și medicii cu competență limitată, deși sunt membrii CMR cu drepturi depline, nu aparțin nici uneia dintre grupele de specialități definite în legislația în vigoare și nu vor fi reprezentați în conducerea Colegiului, nu vor participa la procesul electoral ca alegători sau candidați. În ceea ce privește impactul noilor prevederi, segregarea între categoriile de medici în funcție de specialitate va crea animozități, în special în ceea ce privește medicina de familie și specialitățile medicale, fapt care va duce la lipsa unei reprezentativități reale și proporționale a corpului profesional. La nivel teritorial s-ar ajunge ca grupuri de specialități să fie excesiv reprezentate, iar altele nu vor mai fi reprezentate deloc sau reprezentate nesemnificativ, cu încălcarea principiului proporționalității”, mai transmite președintele CMR.

publicitate ziar expresb 1000x100

Din datele existente în sistemul informatic al Colegiului Medicilor din România, potrivit segregării prevăzute de noile reglementări, membrii se încadrează astfel: 46,17% din grupa specialităților medicale, 10,26% din grupa specialităților paraclinice, 19,15% din grupa specialităților chirurgicale și 24.42% pentru specialitatea medicină de familie.

„Față de aceste date, se constată că pentru 36 de județe, fiecare grupă de specialități are sub 1.000 de membri. Astfel, repartiția numărului de locuri în consiliul teritorial va fi inechitabilă, de exemplu medicii cu specialitatea medicină internă au o șansă mult mai redusă de a accede în Consiliul Colegiului teritorial având alocat același număr de reprezentanți cu medicii din grupa specialităților paraclinice, fapt care constituie discriminare. Un alt efect al segregării medicilor, potrivit noilor reglementări, va fi că sistemul medical din punct de vedere al profesiei nu va mai funcționa ca un sistem unitar ci pe segmente, care vor aduce prejudicii majore profesiei medicale și nu este exclus ca grupurile de specialități să dorească fiecare propriul Colegiu”, susține președintele CMR.

Prin modificarea normei de reprezentare se constată că numărul de membri în Consiliile teritoriale va fi între 8 și 10. Adică 8 membri în 36 de județe, 9 membri în 4 județe, 10 membri într-un județ, iar Consiliul Colegiului Medicilor din Municipiul București va avea 17 membri.

„Această reducere a numărului de membrii, aleși pe cele 4 grupe de specialități medicale, va face ca aceste organe de conducere să devină nefuncționale, deoarece dintre membrii Consiliului Colegiului teritorial sunt aleși 5 membri în Birourile Consiliilor locale. (…) Există riscul ca în anumite județe Consiliul să fie format din 6 membrii, în cazul în care membrii Colegiului care provin dintr-o grupă de specialități nu își depun candidatura. Evidențiem aceste situații pentru că punerea în  aplicare a noilor reglementări va conduce la situația în care unele Colegii teritoriale nu vor putea funcționa deoarece există județe în care în grupa de specialități paraclinice sunt 19 membri (Călărași) sau 23 de membri (Ialomița), iar medicii înscriși în aceste colegii nu vor fi reprezentați la același nivel cu colegii din alte județe”, a mai punctat președintele Colegiului Medicilor din România.

S-au făcut demersuri pentru retrimiterea în Parlament a Legii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/