Lectura, un mod de a trece mai uşor peste perioada pandemiei. Preferinţe pentru non-ficţiune în această perioadă

În această perioadă în care stăm în casă ne putem îndrepta spre anumite activităţi pe care poate înainte, din cauza ritmului alert al vieţii, le treceam în plan secundar. Una dintre ele este lectura.

Reprezentanţii librăriilor Cărtureşti din Timişoara spun că cititul vine ca un refugiu în această perioadă, o modalitate de a „ignora” realitatea sau una de a ne face să o înţelegem mai bine. Până la urmă, lectura are un rol terapeutic şi dacă ştim să o exploatăm la maximum putem trece mai bine peste anxietatea provocată de această perioadă critică.

„Este o situație aparte și astfel și răspunsul meu vizează cel puțin două direcții. În acest sens, știm că de multe ori citim pentru a ignora realitatea, așa cum zicea și Pessoa, iar alteori o facem tocmai pentru a înțelege mai bine realitatea cu care ne confruntăm. În cazul de față, cred că am trecut pe rând dintr-o stare într-alta, făcând recurs la lectură pentru a suplini pe rând cele două nevoi. Sigur că în prima fază a fost dificil, ba chiar au fost numeroase studii care vorbeau despre lipsa de concentrare și anxietatea cauzate de starea de panică și stres și din cauza cărora ne regăseam citind aceeași pagină de mai multe ori; cred însă că lucrurile s-au mai așezat și că de fapt am ajuns la rolul terapeutic al lecturii.”, a declarat Isabella Creţan, PR Cărtureşti Timişoara.

Comenzi multe online

În această perioadă, sunt mai multe comenzi online, bineînțeles, mai ales în contextul în care site-ul este singura librărie funcțională în acest moment. Reprezentanţii Cărtureşti au subliniat că librăriile fizice sunt închise, dar site-ul carturesti.ro funcționează în continuare. Încă de la stabilirea site-ului ca fiind singura librărie funcțională în această perioadă, au fost numeroase promoții, de exemplu 2+1 la aproape 10.000 de titluri, reduceri pentru cei mai noi abonați la aniversarea a 11 ani de existență online și alte reduceri în zona de gastronomie, papetărie etc.

„Totodată, am derulat campania <Întreabă un librar> pe paginile de social media ca oamenii mai puțin hotărâți să aibă acces la sugestiile colegilor din librării și am invitat numeroși scriitori să citească fragmente preferate din cărțile dragi. În 23 aprilie am sărbătorit Ziua Cărții și a Drepturilor de Autor cu o serie de evenimente online, printre care club de carte pentru copii, discuție live între Radu Vancu și Dan Pleșa și alte două cluburi de carte cu moderatorii podcastului Față/Verso, respectiv cu Florin Irimia și Nicoleta Dabija. Cel mai recent eveniment a fost <Să fim bine cu noi în timpul pandemiei> (29 aprilie-1 mai) ce a constat în 3 întâlniri cu psihologi și psihoterapeuți care au vorbit despre izolare, teamă și suferinţă.”, a continuat Isabella Creţan, PR Cărtureşti Timişoara.

Preferinţe pentru non-ficţiune

În ceea ce priveşte preferinţele cititorilor, în această perioadă s-a observat o atenţie mai mare pentru non-ficţiune, mai ales jurnal şi memorii. Nevoile psihologice ale acestei perioade sunt reflectate şi în cărţile pe care cititorii le comandă. Vorbim aici de ştiinţă, filosofie, psihologie şi dezvoltare personală.

„Există un interes mai accentuat pentru zona de non-ficțiune, mai ales pentru memorii și jurnale, iar asta deoarece căutăm să ne conectăm cu cei care au trecut prin experiențe asemănătoare, în condiții de stres și incertitudine. Există și un alt segment de public interesat mai degrabă de știință, filosofie, psihologie și dezvoltare personală, tot ca o nevoie de înțelegere a mecanismelor și reacțiilor de care poate am fost surprinși în această perioadă.”, a adăugat Isabella Creţean.

Reprezentanta librăriilor Cărtureşti din Timişoara subliniează importanţa lecturii în această perioadă şi vine cu sugestii din acest punct de vedere pentru cititori. „Editura Humanitas și Editura Nemira au pus la dispoziție mai multe titluri care pot fi descărcate și chiar dacă poate ne simțim obosiți stând cu ochii în ecran, fie el de laptop, tabletă, telefon, kindle, pentru a termina o carte, citirea unui articol nu durează mai mult de 15 minute, așa că recomand <Jurnalul de pandemie> semnat de echipa Decât o Revistă și articolele săptămânale ale revistei Scena9. Plus că abilitățile noastre digitale pot fi mereu îmbunătățite.”, a încheiat Isabella Creţan.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/