Lecții eco pentru producătorii sârbi

În aceste zile, un grup de producători locali din zona Municipalităţii Alibunar participă la o vizită de studiu în județul Caraș-Severin. Astfel că, misiunea care le revine producătorilor din Banatul Montan este să le explice cum au putut să atragă bani europeni și cum au cultivat eco legumele din grădinile lor.

Oaspeții sârbi au manifestat un viu interes pentru modul în care agricultorii cărășeni au făcut față perioadei de criză cu bani europeni. Asta pentru că, Asociaţia Euroland Banat derulează până la finele lunii decembrie un proiect finanţat prin Programul IPA CBC România-Serbia 2009. Bugetul total al proiectului este de 310.000 euro. Partenerul leader în proiect este Municipalitatea Alibunar.

Prima vizită a sârbilor a fost la Bocșa, unde au putut vedea pe viu ciupercăria Bio Gardena, o afacere de succes dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene. Aceasta mică afacere de familie, include întregul proces tehnologic de la primirea compostului, îngrijirea, creşterea şi culegerea ciupercilor şi până la realizarea produsului finit: ciuperci murate, zacuscă de ciuperci, sos bolognez de ciuperci. Toate aceste produse sunt realizate fără conservanţi artificiali. „Unele dintre produsele din ciuperci realizate de Bio Gardena au la bază reţete din zona Banatului Montan care au o vechime de peste 150 de ani. Ciupercile serei din Bocşa Montană pot fi găsite în importante supermarket-uri din întreaga ţară, ca o dovada a calităţii acestora”, a spus Andrei Szabo, preşedintele Euroland Banat.

O altă destinaţie a fost în Bocşa Română, la serele de legume şi flori ale unei localnice. Aceasta a transformat dragostea pentru flori într-o mică afacere prin dezvoltarea, creşterea numărului de sere şi valorificarea produselor cultivate în acestea pe piaţa locală. „De altfel, florile inimoasei bocşence încântă şi reşiţenii cu ocazia Târgului de flori organizat la Reşiţa de Florii”, a adăugat Szabo.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Vizitele de astăzi includ o seră de la Fârliug şi o fermă de porci de la Fizeş, ambele dezvoltate ca şi afaceri de succes realizate cu fonduri UE. După-amiază, oaspeţii au ocazia să cunoască o afacere în domeniul prelucrării cărnii. Vizitatorii au și degustat din bunătăţile produse de bănățeni.

Seminariile continuă şi în zilele următoare, având ca ţintă vizite la apicultori din Valea Caraşului şi la procesatori de fructe de pădure din Valea Bistrei.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/