Lecție de istorie și patriotism cu deputatul Ion Tabugan [VIDEO]

Președintele ALDE Caraș-Severin a fost, alături de primarul Panduru, sufletul acțiunii de ieri, de la Mehadia, dedicate Centenarului Marii Uniri.


Născut la Mehadia, crescut la Plugova, parlamentarul Ion Tabugan a revenit acasă pentru a pune umărul alături de autoritățile locale la organizarea unei manifestări ce i-a readus în atenție pe oamenii locului care au avut un rol important în înfăptuirea Marii Uniuri de acum 100 de ani. Căminul cultural din comună a fost plin până la refuz, istorici reputați și invitați de seamă prezentând aspecte poate mai puțin știute despre cum s-a împlinit visul de acum un secol al românilor.

Deputatul Ion Tabugan a predat și el o adevărată lecție de istorie celor prezenți, subliniind rolul localnicilor din Mehadia și din așezările învecinate în actul de la 1918. Parlamentarul de Caraș-Severin a vorbit despre visul de aur al României, despre extraordinara dorință de unire a tututor românilor, dar mai ales despre puternica mișcare naționalistă de la Mehadia și despre revolta populației de aici împotriva asupritorilor maghiari.


Din program nu au lipsit momentele artistice, susținute de elevii din Mehadia sau de interpreți de muzică populară care au doinit pentru prima dată pe zidurile cetății de aici. La eveniment a fost prezentă și celebra fanfară de la Bănia. Centenarul a fost marcat ieri, la Mehadia, și prin dezvelirea unei plăci comemorative. Primarul Iancu Panduru și deputatul Ion Tabugan au avut grijă ca numele eroilor de acum un secol să fie sculptate în granit, astfel încât amintirea lor să fie nemuritoare.