Lecţia dată de Primăria Reşiţa asistaţilor social care taie frunze la câini, devenită literă de lege!

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege potrivit căruia persoanele care vor refuza un loc de muncă îşi vor pierde dreptul de a mai primi ajutor social. Adică exact ce se aplică deja la Reşiţa de către municipalitate, din iniţiativa primarului Nelu Popa şi a viceprimarului Adrian Dacica!

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, adoptat ieri cu 274 de voturi „pentru“ şi doar 4 „împotrivă“, prevede că „Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”. Familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social. „Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activitățile sezoniere conduce la încetarea dreptului”, se mai menționează în inițiativa legislativă. Camera Deputaţilor este for decizional, iniţiativa urmând să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Conform unui comunicat din luna iunie 2018 al Primăria Reșița, în evidenţa Serviciului Public „Direcţia de Asistenţă Socială” figurează 129 familii (296 persoane) ca fiind beneficiare de venit minim garantat. Dintre aceste familii, cele mai mult, 27 la număr, sunt formate din 2 persoane, dar sunt familii (între 5 și 13 familii) și cu 3, 4 sau 5 membri și, de asemenea, lista cuprinde și 63 persoane singure.

Din cei 296 de beneficiari de ajutor social, 148 sunt copii cu vârstă de până la 18 ani și cealaltă jumătate sunt adulți, dintre care doar 47 de persoane sunt apte de muncă. În luna iunie au fost repartizate pentru efectuarea de acţiuni şi lucrări de interes local 42 de persoane. Potrivit viceprimarului Adrian Dacica, din ianuarie până în prezent au fost stabilite drepturi noi pentru 22 de persoane, dar a și fost suspendat ajutorul social pentru un număr de 17 familii.

CITEŞTE ŞI: Ajutoare sociale condiţionate de igienizarea malurilor Bârzavei!

„S-a suspendat ajutorul pentru că nu au fost îndeplinite obligațiile prevăzute de lege și anume: neefectuarea de acțiuni de interes local, neprezentarea adeverinței eliberate de către AJOFM și neprezentarea cererii de prelungire a ajutorului social. De asemenea, 15 familii au fost încetate din plata ajutorului social pentru că nu se mai încadrau în condițiile legii”, a specificat viceprimarul municipiului Reșița.

Viceprimarul Adrian Dacica a încercat, în luna mai 2018, angajarea unui număr de 10 persoane care beneficiază de venit minim garantat, la SC NEXTCITY SRL, dar nu s-a concretizat niciuna! Ca urmare, de la data de 1 iunie s-a procedat la suspendarea ajutorului social pentru două persoane, care au refuzat locul de muncă propus. Tot de la 1 iunie, alte 6 familii/persoane au rămas fără dreptul la ajutor social pentru că nu și-au onorat obligațiile de muncă privind acțiunile de interes local aferente lunii mai 2018. În schimb, se va înceta dreptul la ajutor social pentru 19 persoane care au ales să se angajeze la Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local Reşiţa.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/