Lecția a fost învățată, Universitatea „Eftimie Murgu” nu se desființează!

Anul universitar a început la „Eftimie Murgu” într-o atmosferă liniștită, în ciuda faptului că universității reșițene i s-a acordat un termen de grație de trei luni pentru a demonstra că merită să rămână pe harta academică a României!

Controalele făcute la „Eftimie Murgu” au dus într-un final la recomandări foarte dure, care înseamnă schimbarea rectorului Andrade Bichescu și chiar desființarea universității și preluarea studenților de către Politehnica din Timișoara și, eventual, de către Universitatea de Vest. Conducerea UEM a contestat vehement raportul care a stat la baza acestor recomandări, iar schimbările de la nivelul Ministerului Educației par să fi liniștit și mai mult apele pe Bârzava. „Din păcate, noi fie că vorbim de cotidian, de viața zilnică, într-un cerc restrâns, într-un cerc familiar sau dacă e să extindem la nivel de societate apoi, ajungem să ne dăm seama de ce-am avut și să regretăm abia în momentul în care nu mai avem acel lucru. Atunci când el există, ni se pare că e normal, că e firesc să fie acolo. Nu suntem nicidecum pe punctul de a nu mai avea universitate la Reșița. Acel moment din 2015 (n.r. – arestările făcute de DNA), moment care, din păcate, iată și după atâta vreme îl tot amintim, a existat și există și în alte universități. Sunt și alte instituții de învățământ superior care au trecut prin întâmplări similare, dar este important pentru tine ca și comunitate academică să poți să înveți de acolo și să te pui pe picioare. La noi sunt convins că lecția a fost învățată! Nu se desființează Universitatea «Eftimie Murgu», îi pot asigura pe toți cei care au venit spre universitatea reșițeană că au venit spre o instituție de tradiție, au venit spre o instituție unde absolvenții își pot găsi cu certitudine un loc de muncă în domeniul pe care îl au”, a declarat prorectorul UEM, Cristian Chioncel.

Invitat în redacția Express de Banat, Chioncel a prezentat mai multe cifre elocvente care să arate că activitatea merge mai departe la „Eftimie Murgu” fără să fie afectată de aceste discuții aparent deloc încurajatoare. După cele două sesiuni de admitere, 600 de tineri se numără printre noii studenți ai universității din Reșița. La nivelul tuturor anilor de studiu, în UEM sunt astăzi aproximativ 1.300 de studenți. Cu 100 mai mulți față de anul universitar precedent, a subliniat prorectorul Chioncel.

„Este pentru prima dată în ultimii ani când nu doar toate locurile fără taxă, locurile bugetate, au fost ocupate, ci se regăsește și o pondere semnificativă de studenți care au venit și au optat pentru studiile la Reșița la cu taxă. Dacă numărul de locuri bugetate alocate UEM pentru 2019-2020 era mai mare, cu certitudine și numărul de studenți pe care universitatea l-ar fi putut raporta acum era mai mare. Avem contracte cu agenții economici, avem internshipuri, avem burse de practică pe care agenții economici le oferă studenților noștri încă de pe băncile școlii, dacă fac practica acolo, în perspectiva sau după ce pleacă de pe băncile școlii să revină în postura lor ca și angajați”, a mai afirmat Cristian Chioncel într-un interviu pentru expressdebanat.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/