Recent, pe insula Ostrov, situată în apropierea localității Moldova Nouă, într-un grup de lebede albe, a fost văzut un exemplar neobișnuit de lebădă neagră. Nu se știe deocamdată dacă și-a continuat zborul spre zone mai calde, apropiate de Ecuator, sau a rămas pe țărm, alăturând-se lebedelor care s-au adaptat și nu migrează în perioada iernii.
„Posibil să fie parte a unui lot de lebede negre despre care știm că au fost aclimatizate în Germania sau să fi scăpat de la vreo grădină zoologică din zona riverană Dunării”, este de părere inginerul silvic Narcis Bengescu, cel care a și fotografiat exemplarul în timpul unei patrulări efectuate în activitatea de ranger al Parcului Natural Porțile de Fier.
„Peticul de pământ în suprafață de 345 de hectare, Ostrovul din mijlocul Dunării, este raiul păsărilor, al faunei subacvatice și al cailor sălbatici și prezintă mare interes nu numai pentru specialiștii care vin adesea pentru studiul biodiversității și al ecosistemului, ci și pentru turiști. În timpul sezonului estival, mai ales când nu bat vânturile specifice (Coșava), noi organizăm tururi ghidate și ne îmbarcăm la pontonul de la Pojejena până la Ostrov. Timp de aproape două ore facem un tur pe Dunăre, observăm Cetatea Golubăț – fortăreața de pe malul sârbesc, ruinele cetății Ladislau, stânca Baba Caia și le povestim celor interesați despre cât de multe lucruri interesante pot fi văzute acum pe insula care în trecut era în bună parte cultivată. Se știe că, odată cu darea în folosință a barajului de la Porțile de Fier, Dunărea a crescut nouă metri și a dus la inundarea unei parți semnificative a solului. Pierzându-și interesul pentru pământuri, localnicii au abandonat și câteva exemplare de cai care, cu timpul, s-au înmulțit în mod natural, ajungând acum la peste 130. Mediul online este plin cu imagini ale cailor păscând în apă. Sigur, ei nu fac altceva decât să se hrănească cu alge, cu ce le oferă natura. Noi nu intervenim în nici un fel, ajutându-i și cu toate acestea rezistă de vreo 60 de ani și se înmulțesc mai departe”, precizează rangerul Bengescu.
Pe insula Ostrov, în Rezervația Naturală Porțile de Fier, a fost identificat pentru prima oară pelicanul creț și se află în observația specialiștilor vulturi codalbi, egrete, cormorani (care își udă aripile pentru a putea zbura), broaște țestoase, vulpi, iepuri, bizami-un soi de șobolani de apă din categoria nutriei. Pe Ostrov se găsesc numeroase exemplare de pomi fructiferi, meri, piersici, cireși, specii diverse de arbori și arbuști, dar și vegetație pitică din categoria cătinei.
Parcul Natural Porțile de Fier este o arie protejată de interes național situată pe teritoriile administrative ale județelor Caraș-Severin – 70% și Mehedinți – 30%, situat, în cea mai mare parte a sa, în regiunea geografică cunoscută sub numele de Defileul Dunării sau Clisura Dunării.
Interpretată de Mădălina Pavăl, melodia originală „Du-mă, vântule!” este piesa principală de pe coloana sonoră a documentarului despre natură – România Sălbatică (2021)