Le-a stricat guvernarea PNL – USR – UDMR planul lui Popa și Dunca?!

dunca popa

Ministrul Sănătății a explicat criteriile prin care vor fi alese cele 25 de proiecte de spitale noi finanțate prin PNRR (n.r. – Planul Național de Redresare și Reziliență), noul Spital Județean de Urgență Reșița neavând practic decât șansa altei surse de finanțare.

Nelu Popa și Romeo Dunca insistă pentru construirea unui spital nou în Caraș-Severin, evaluat la vreo 150 de milioane de euro, iar PNRR a fost principala sursă de finanțare la care s-au gândit. Intențiile lor nu sunt cuprinse însă în PNRR, în documentul aprobat de Uniunea Europeană. Asta pentru că, la vremea întocmirii PNRR, documentația noului Județean nu era făcută. Cei doi lideri liberali mizează însă, ca într-un maraton, pe faptul că vor recupera teren, că vor finaliza documentațiile necesare înaintea multora dintre cei care se află astăzi în PNRR și, astfel, Reșița și va face loc între cele 25 de investiții norocoase. Numai că, din felul în care Ministerul Sănătății a explicat metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate, respectiv cum se pot construi spitale cu fonduri din PNRR, nu rezultă varianta modificării listei. În sensul finanțării unor proiecte care astăzi nu sunt cuprinse în PNRR, dar care pot lua locul vreunui proiect din cele 49.

Ministrul Rafila a anunța că sunt 1,7 miliarde de euro disponibili și a atras atenția că 22 de județe nu au niciun obiectiv de investiții inclus. Pentru a fi incluse pe lista finală a celor 25 de obiective, cele 49 de propuneri trebuie să îndeplinească mai mulți indicatori. Bugetul general total disponibil este de 1,7 miliarde de euro, din care 1.089,5 milioane de euro sunt pentru infrastructură spitalicească publică nouă, iar 635 de milioane de euro sunt pentru echipament medical. Cele 49 de investiții cuprind 10.693 de paturi în total, cu un buget mediu/pat de 327.000 de euro.

Pe lângă fondurile din PNRR, autoritățile locale trebuie să vină cu cofinanțare, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Eu nu am de unde să știu acest lucru (dacă autoritățile locale vor avea sume pentru cofinanțare – n.r.). Ei trebuie să fie siguri că în momentul în care fac această aplicație s-au gândit și la cofinanțare, ținând cont de valoarea proiectului pe care îl depun. Evident că cine depune un proiect de 100 de milioane de euro și are nevoie de cofinanțare de 5 milioane, are șanse mai mari să găsească posibilitate de cofinanțare decât cineva care depune un proiect de 500 de milioane de euro. Așa pare logic”, a spus Rafila.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pentru finanțarea PNRR sunt acoperite fonduri între 60 și 95% în funcție de valoarea investiției. Este finanțat 60% dacă este vorba de un proiect de peste 300 de milioane de euro, 70% în cazul unei investiții între 200 și 300 de milioane de euro, 80% dacă investiția este între 150 și 200 de milioane și 95% dacă este o investiție mai mică de 150 de milioane de euro.

PNRR propus de România a fost aprobat în perioada guvernării PNL – USR – UDMR și nu există semnale că UE ar fi de acord cu modificarea lui. Nelu Popa spune însă că Reșița va avea un nou spital județean chiar și în aceste condiții, că există și alte surse de finanțare pentru ca oamenii din Banatul Montan să poată beneficia de servicii medicale de calitate, în cele mai bune condiții.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/