Layers of Reality | Timișoara, promovată la New York printr-o expoziție internațională de grup

expoziția layers of reality, deschisă la icr new york, lansează un dialog artistic transatlantic între școala de arte vizuale din new york și școala de arte vizuale de la uvt (1)

Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, în parteneriat cu ICR New York și School of Visual Arts – Computer Arts Department din New York, prezintă publicului new-yorkez expoziția internațională de grup „Layers of Reality”, un dialog artistic transatlantic între școala de arte vizuale de la UVT și școala de arte vizuale din New York.

„Layers of Reality” este un proiect internațional realizat sub marca „Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană a Culturii” care are loc în premieră pe scena artistică din New York, cu scopul de a prezenta contribuțiile timișorene la cultura vizuală românească și de a întări legăturile academice dintre România și SUA. Expoziția a fost vernisată astăzi, la ICR New York, cu prezență în Galeria „Brâncuși” şi în Sala „Norman Manea” a Institutului, urmând să fie deschisă în perioada 8 – 28 septembrie 2023.

expoziția layers of reality, deschisă la icr new york, lansează un dialog artistic transatlantic între școala de arte vizuale din new york și școala de arte vizuale de la uvt (7)

Expoziția multimedia „LAYERS OF REALITY”, curatoriată de Maria Orosan-Telea (România), Lotte Marie Allen și LJ McNerney (SUA), prezintă, sub forma unui dialog transatlantic, lucrările a patru artiști români, Aura Bălănescu, Dorian Bolca, Cosmin Haiaș, Andreea Medar, absolvenți ai Facultății de Arte și Design din Timișoara, și a trei artiști americani, Hershel Carbajal, Kristie Kish și Jintong Yang, absolvenți ai School of Visual Arts – Computer Arts Department din New York.

Prin selecția curatorială propusă și prin intermediul instalațiilor hibride, expoziția explorează ideea unor noi modalități de abordare a realității, în care estetica imaginilor tehnologice care interferează cu producția artistică poate dezvolta noi funcționalități. Astfel, procesele creative revelează o realitate cu mai multe straturi care trebuie percepută și descoperită treptat și conștient prin atingere și privire. Pe tot parcursul expoziției, vizitatorii sunt invitati să nu rămână pasivi și să contribuie la viața lucrărilor prin interacțiune directă, acestea încurajând atitudinile participative precum folosirea mâinilor pentru a modifica artefactele care modelează la rândul lor viitorul.

Această iniţiativă colaborativă face parte din strategia culturală a ICR New York de creare a unei platforme de dialog atât între artiştii români şi artiştii americani/internaţionali, cât şi între instituţii românești și americane de artă și academice, în vederea dezvoltării unor parteneriate pe termen lung şi fructificării diferitelor oportunități de colaborare. De asemenea, proiectul își propune să contribuie la promovarea internațională a programului „Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană”.

Evenimentul este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, ca parte a programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/