Lapte falsificat, comercializat şi în Banat! Petre Daea: „Am luat decizia de a face o lege…“

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică proiectul Legii laptelui, care urmăreşte eliminarea falsurilor din piață și etichetarea corectă a produselor, în condițiile în care trei sferturi din firmele cotrolate foloseau grăsimi hidrogenate în locul lactatelor. Controalele au avut loc în capitală şi în cinci municipii-reşedinţă de judeţ, printre care Timişoara.


„Am luat decizia de a face o lege pentru a defini exact lucrurile şi a urmări cu atenţie acest produs în aşa fel încât falsurile să fie scoase din preocuparea unora care doresc printr-un câştig rapid să tulbure piaţa şi să pună la îndoială produsele pe care le fac românii”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, citat de Mediafax.

Ministrul spune că a pornit de la starea producătorilor locali de lapte, care au dificultăți în valorificarea produselor, și că ANSVSA, ANAF și ANPC au făcut controale pentru a se vedea ce se întâmplă în piață. Din 241 de unități verificate, 165 de unități utilizau grăsimi hidrogenate și informau incorect consumatorii, prezentândud produsele ca fiind pregătite cu telemea, brânză, cașcaval, lapte sau unt. Controalele au avut loc în București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Brașov și Constanța. Au fost date amenzi de peste 768.000 de lei, iar în 12 cazuri a fost suspendată activitatea companiilor.

Proiectul Legii laptelui, pus în dezbatere publică, prevede interdicția de comercializare a produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi hidrogenate sau înființarea Registrului Laptelui. Proiectul reglementează sectorul laptelui și al produselor lactate, a preparatelor pe bază de lapte și a celor ce au ca materie primă produse obținute din lapte și creează cadrul juridic în ceea ce privește, prezentarea produselor și comercializarea acestora. Legea spune ce informații obligatorii trebuie inscripționate pe eticheta laptelui de consum și a produselor lactate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011.

De asemenea, se înființează Registrului Laptelui în cadrul direcției tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în care operatorii economici trebuie să se înscrie pentru a putea desfășura activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării. Înscrierea în Registrul Laptelui se face cu 60 zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate.

Expunerea de motive arată că în urma acţiunilor de control efectuate de instituțiile competente pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare a laptelui de consum și a produselor lactate, s-a constatat că prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, conţinutul de grăsime, de proteine sau de umiditate fiind diferit de cel impus prin actele normative sau declarat de producători prin etichetare. Se constată astfel că un procent important din produsele lactate verificate nu respectă standardele de calitate impuse prin lege sau asumate de producători, utilizarea denumirilor de produse lactate pentru produse înlocuitoare de produse lactate, inducand în eroare consumatorii cu privire la natura produsului.

Sursă foto: digi24.ro.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/