Lălăială juridică! Dosarul fostului primar din Lăpușnicu Mare, Ion Lala, se întoarce la Parchet!

Judecătorul de cameră preliminară al Judecătoriei Oravița a decis să retrimită la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița rechizitoriul lui Ion Lala, fostul edil din Lăpușnicu Mare, pentru refacerea urmăririi penale.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița l-a trimis pe Ion Lala în judecată pentru șase fapte de abuz în serviciu, toate privind contracte atribuite fără a respecta procedura de achiziție către două societăți comerciale.

Judecătorul de cameră preliminară a decis să „restituie cauza Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa privind pe inculpatul LALA ION, pentru săvârşirea infracţiunilor de «abuz în serviciu»… (6 infracţiuni; – 5 infracţiuni comise în relaţia comercială dintre Primăria Lăpuşnicu Mare şi SC Eurolemn Trans SRL şi – 1 comisă în relaţia comercială dintre Primăria Lăpuşnicu Mare şi SC Caloor Grup SRL)”. Procurorii au contestat sentința la Tribunalul Caraș-Severin, dar și aici judecătorul de cameră preliminară a decis că dosarul trebuie să se întoarcă la Parchet.

Procurorii s-au sesizat în urma unui denunț făcut chiar de către unul dintre locuitorii comunei. Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița a fost sesizat că Ion Lala ar fi achiziționat pentru Primăria Lapuşnicu Mare un tractor marca Fiat Agri cu utilajele aferente, pe care le-a predat unei rude ale sale și care făcea, de fapt, lucrări în comună cu acest tractor, încasând banii de la populație, însa acești bani nu sunt depuși în casieria unității. În plus, Lala mai era acuzat și că folosește în scop personal autovehiculul Primăriei, marca Skoda Octavia, iar după finalizarea racordării localității la rețeaua de apă, a pus doi angajați ai Primăriei să efectueze lucrări de racordare a locuințelor cetățenilor la acea rețea de apă, pentru care aceștia încasau diferite sume de bani.

Ulterior începerii urmăririi penale, procurorii au mai primit și alte denunțuri, prin care se arăta că primarul de atunci, Ion Lala, ar fi acordat contracte pe prietenie mai multor societăți comerciale. În urma acestor denunțuri, procurorii DNA au schimbat încadrarea în abuz în serviciu, 8 acte materiale. Iar odată extinse cercetările, au mai fost identificate și alte acte materiale, după care dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița, care a întocmit rechizitoriul și l-a trimis în judecată.

Facem precizarea că până la pronunțarea unei sentințe definitive fostul primar Ion Lala se bucură de prezumția de nevinovăție.