Lacurile din zona Semenic sunt secate sub 50 la sută

Mai mulți cititori au sesizat redacția „Express de Banat” că ceea ce se întâmplă cu lacurile din zona Văliug-Semenic este un adevărat dezastru pentru fondul piscicol. Asta pentru că lacul Trei Ape, de exemplu, este secat aproape integral. Oamenii aruncă vina pe cehi, pentru că din cauza lor s-ar fi ajuns în această situație.

Potrivit buletinului zilnic de raportare, în prezent, Lacul Trei Ape funcționează cu un procent de umplere de 28%, Gozna 29,8 %, Văliug 63%, iar Lacul Secul este plin în proporție de 55,3%.  „La Trei Ape este dezastru ecologic. Toți peștii din lac vor muri. Nu este admisibil să se permită golirea lui în acest hal”, sesizează un reșițean, care dorește să își păstreze ascunsă identitatea. Oficialii de la AJVPS nu au putut fi contactați la orele dimineții, ca să explice în mod oficial în ce măsură fondul piscicol ar fi afectat.

În orice caz, surse din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reșița spun că Lacul Trei Ape ar fi plin doar în proporție de 28%, pentru că a preluat alimentarea cu apă a locuitorilor orașului Reșița. În plus, seceta din ultima perioadă a avut și ea un efect negativ asupra acestuia. Oricum, cei de la ape susțin că lacul poate fi folosit numai pentru perscuitul sportiv, alimentarea cu apă, producția de energie electrică și apărarea la inundații.

În lac, nu se duce puet, pentru că în cazurile de alimentare cu apă, piscicultura intensivă este interzisă. Aceștia subliniază faptul cehii se conformează programului lunar stabilit împreună cu SGAR, fără să înregistreze vreo abatere de la el, iar apa pe care o folosesc în prezent pentru producția de energie electrică reprezintă minimul pentru necesarul tehnologic, atât cât să nu înghețe instalațiile.

Una peste alta, șansa lacurilor și e ecosistemelor din ele a rămas acum la mâna naturii. Zăpada trebuie să se topească, iar ploile din primăvară le-ar umple înapoi și toate problemele se vor rezolva.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/