Zona Lacului Surduc, mândria și evadarea bănățenilor și nu numai în zilele și nopțile toride de vară, devine pe zi ce trece tot mai tristă, apatică și fără mari perspective de viitor. Construcțiile apărute ca ciupercile după ploaie, la sfârșitul anilor ’90, au umplut buzunarele proprietarilor de terenuri, iar malurile lacului s-au transformat relativ repede într-un adevărat complex rezidențial. Faima de atunci s-a transformat în decăderea de acum!
Anunțurile tot mai des apărute la rubricile de vânzări arată că proprietarii nu mai sunt interesați de pitorescul locului, iar unii dintre ei pur și simplu și-au lăsat căsuțele în paragină din diferite motive. Nici măcar investițiile majore, precum pista de canotaj propusă încă de acum șase ani pentru a susține competiții de nivel olimpic, nu au avut șanse de reușită. Anul acesta a fost unul extrem, atât pentru locuitorii din jur, cât și pentru proprietarii de pensiuni. Inundațiile masive, dar și restricțiile impuse au făcut ca manifestări ample de genul „Zilele Lacului Surduc” să nu mai aibă loc, iar furnicarul de oameni veniți să se răcorească, alături de un grătar și o undiță aruncată în apă, a dispărut din peisaj.
Chiar și pescarii împătimiți de vremurile bune spun că e tot mai rău de la an la an.
„Braconajul din ultimii ani a decimat mii de kilograme de pește. Șalăul este tot mai rar, crapii mari stau printre agățături, iar plătica de peste un kilogram aproape că nu o mai vezi decât întâmplător. De când nu mai administrează nimeni lacul, pe linie de pescuit sportiv, apele s-au infestat cu somotei ce distrug și icrele celorlalte specii de interes. Pe de altă parte, debitul crescut de anul acesta și lipsa trăsăturilor a ținut departe pescarii, iar malurile sunt aproape pustii. Mai vezi pe ici, pe colo câte un cunoscut care vine la cabană și aruncă din obișnuință bețele în apă, însă nu prea se prinde nici cât să prăjești la o masă de prânz. Pe unii dintre vecinii cu care am petrecut multe zile și nopți nu i-am mai văzut de ani de zile. Asta este situația! La început investițiile au fost mari, pentru că se construia pe capete, dar acum prețurile sunt mult mai mici. Chiar și așa, nu prea mai cumpără nimeni că nu sunt bani.”, povestește Adrian Grigore, proprietarul unei cabane de agrement de pe malul Lacului Surduc.
Se caută soluții
Asociația de Utilitate Publică pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș – APDT, în parteneriat cu Primăria Fârdea, încearcă să găsească soluții pentru a salva sezonul estival 2020. Astfel, se vor putea face plimbări gratuite cu catamaranul în intervalul 4 iulie-18 octombrie. În această perioadă, în weekend, un angajat al APDT Timiș se va afla în comuna Fârdea, pe Lacul Surduc, și va efectua plimbări gratuite cu turiștii, în zilele de sâmbătă și duminică, în intervalul orar 9-16. Pentru grupurile mai mari de opt persoane se recomandă programări la numărul de telefon 0721 779 225. Totodată, organizatorii pot prezenta celor interesați și locuri unde se poate servi masa, dar și cazările din zonă, cu respectarea normelor actuale anti-Covid.