Odată cu schimbările din iunie 2016, în Primăria Zăvoi lucrurile au început să se îndrepte în direcția bună. Și asta fără șpagă, cum știm că s-a întâmplat în anii trecuți, astfel că proiecte de genul celui lui Romeo Dunca de pe Muntele Mic nu mai întâlnesc piedici, ci sprijin din partea administrației locale.
Primarul Doru Cîrdei a prioritizat mai întâi investițiile care să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții cetățenilor, dar are deja și o serie de proiecte de mare anvergură, legate în special de turism, de zona Poiana Mărului.
„Zăvoi nu e o comună chiar săracă, dacă drămuiești banul, poți face lucruri frumoase. La preluarea mandatului am găsit în conturile Primăriei 14 miliarde de lei vechi, dar totodată și datorii de vreo 9 miliarde. Am plătit toate datoriile, gaz, curent, gunoi, am mai avut un credit de achitat și diverse contracte ce trebuiau respectate. Cu ce ne-a rămas, cu ce am reușit să mai adunăm la buget, am asfaltat o parte din drumurile comunale. De fapt, străzi în intravilanul localității Măru. Proiectul de asfaltare a străzilor a fost împărțit în două. Anul trecut am asfaltat mai bine de jumătate, am cheltuit vreo 4 miliarde de lei vechi plus TVA, cu rigole cu tot. În Voisolva și Valea Bistrei am pietruit niște drumuri agricole, trei, respectiv două. În Măgura, tot anul trecut, am pietruit alte două drumuri agricole și am pus rigole betonate deoarece apa nu avea unde se scurge și afecta mai mereu destule gospodării. Și la Poiana Mărului am reparat niște drumuri. Patru mai exact, prin pietruire, inclusiv drumul care duce către lac. Acum e în regulă, se circulă decent”, a declarat Cîrdei pentru expressdebanat.ro.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157678958738923″]
Primarul Cîrdei a acordat în primele luni de mandat o atenție deosebită și unităților de învățământ de pe raza comunei și căminelor culturale, care aveau nevoie de intervenție urgentă. Căminul din Măru, spre exemplu, a devenit în sfârșit funcțional, deși acolo se cheltuiseră bani frumoși în anii trecuți, numai că lucrările au fost executate în bătaie de joc. „Am adus un expert tehnic, am făcut un proiect și l-am modernizat, l-am dat în folosință. E suficient să spun doar că toaletele erau făcute în interiorul căminului, că pereții erau plini de igrasie, că erau infiltrații în pereți. Am schimbat inclusiv instalația electrică, am pus cablu ignifug pentru că era pericol să ia foc. Lucrările alea anapoda s-au făcut undeva prin 2011-2012. Am intervenit anul trecut, l-am dat în folosință și mai e de amenajat doar partea exterioară”, a dezvăluit edilul. Totodată, căminul de la Voislova, reabilitat printr-un proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții, până în septembrie ar trebui să fie finalizat.
Comuna Zăvoi are cinci școli și șase grădinițe, iar starea lor nu era una deloc grozavă în vara anului trecut. Acum situația s-a schimbat considerabil, în cele mai multe dintre ele. Unde sunt chiar de nerecunoscut. „Am schimbat geamurile și ușile la școala din Măru, o școală destul de mare, e a doua ca mărime din comună. Clădirea e foarte mare, sunt mulți copii. Geamurile erau de lemn, erau foarte vechi și se pierdea multă căldură. De aceea am decis să schimbăm tâmplăria de lemn cu tâmplărie PVC, inclusiv ușile de la intrare. Sunt aproximativ 250 de copii acolo, clasele I-VIII. Am intervenit și în interior, am zugrăvit toate clasele. Acolo ar mai fi nevoie de investit în exteriorul clădirii, poate anul acesta, în vacanța de vară, să o termoizolăm cu polistiren și să refacem acoperișul. Școala din Zăvoi a fost făcută pe fonduri structurale în urmă cu câțiva ani, dar mai sunt și acolo lucruri care se pot pune la punct. Am renovat școala de la Voislova, unde era o degradare accentuată. Poate că aceasta arăta cel mai rău. Acolo am făcut și interiorul și exteriorul, inclusiv instalația de încălzire, care nu dădea randament. În Măgura s-au făcut niște lucrări, dar nu sunt terminate, nu sunt recepționate. S-au făcut din bugetul local în perioada vechiului mandat. Cea din 23 August nu se prezintă foarte bine, acolo e și grădiniță, și școală. Numărul copiilor e mai redus, dar în vacanță ne propunem să intervenim și acolo, la interior în special. Acum facem aleile din curte și o rampă de acces deoarece avem un copil cu dizabilități. La Valea Bistrei avem grădinița care funcționează într-o clădire ce face obiectul unui litigiu. Avem un proiect pentru reabilitarea căminului cultural, într-o aripă a acestuia dorind să facem și grădinița. Tot cu bani de la bugetul local”, a mai spus primarul comunei Zăvoi.