La universitatea din Reșița s-a schimbat și altceva în afara numelui?!

universitate
Stiri Timisoara si Resita Muzeul Banatului Montan mbmr 1000x100

Noul an universitar 2021-2022 a debutat luni și la Centrul Universitar al UBB din Reșița, ocazie cu care s-au marcat și 50 de ani de învățământ superior în municipiul de pe Bârzava.

Pentru că ne-am dorit să aflăm ce s-a schimbat în ultimul an și jumătate la Reșița, odată cu absorbția Universității „Eftimie Murgu” de către renumita Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, am stat de vorbă cu Andrade Bichescu, directorul Centrului UBB din Reșița.

De la acesta am aflat că numărul studenților care au ales Reșița pentru studiile universitare nu este nici mai mare, nici mai mic, comparativ cu cel din anii trecuți, deci numele Babeș-Bolyai nu a contat prea mult în alegerea făcută de tineri. „Suntem așa, într-un echilibru, raportat la anul anterior, menținându-ne în jurul cifrei de 1.300 de studenți. Un lucru de apreciat, dacă ne uităm la situația existență din acest an, când au fost mai puțini tineri care au absolvit liceul cu diplomă de Bacalaureat și s-au înscris la studii universitare. Multe universități s-au cam raportat la cifrele de acum doi ani, prin urmare, nu a fost chiar atât de rău la Reșița.”, a comentat Andrade Bichescu.

După fuziunea cu Babeș-Bolyai, structura academică s-a schimbat, în cadrul centrului universitar de la Reșița fiind în prezent șase facultăți, cu trei în plus, față de anii precedenți. Așadar, studenții au putut opta pentru: Facultatea de Inginerie, Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Științe Politice Administrative și ale Comunicării, Sociologie și Asistență Socială, Psihologie și Științe ale Educației, și Educație Fizică și Sport. „În momentul de față avem 11 programe universitare de licență, nouă de masterat și un program de doctorat, în cadrul Școlii Doctorale de Inginerie Mecanică.”, ne mai spune directorul Andrade Bichescu.

Printre cele mai căutate programe de studii s-a numărat cel de Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, iar ca noutate, din acest an universitar, pornește la drum, în cadrul Facultății de Inginerie, un nou program – Informatică Aplicată în Inginerie Electrică. „În momentul de față, colegii de la Facultatea de Inginerie lucrează la un dosar de acreditare a unui program de masterat în limba engleză, încercând ca, pe viitor, să ne îndreptăm atenția spre recrutarea unor posibili studenți și de pe alte continente.”, a mai precizat Bichescu.

andrade bichescu

Stiri admitere Timisoara gif uvvg 1000x100px admitere 2024 Stiri Timisoara Muzeul TM

Până când acest lucru se va și întâmpla, reținem că, toamna aceasta, la Reșița studiază doar o mână de tineri străini. „Din păcate, această pandemie i-a cam oprit să circule. Avem un număr redus de candidați din Republica Serbia și Republica Moldova în acest an, dar sperăm ca, odată cu darea în folosință a complexului cămin – cantină, să devenim mult mai atractivi pentru tinerii care ar putea veni să învețe la Reșița de pe alte meleaguri.”, a explicat directorul Centrului Universitar UBB Reșița.

Un lucru îmbucurător este acela că există mult mai multe posibilități acum de mobilități Erasmus pentru studenți și cadrele didactice, Biroul Erasmus de la nivelul UBB-ului având în prezent peste 2.200 de acorduri încheiate cu peste 780 de instituții din întreaga lume.

Cât privește formatorii viitorilor studenți, cursurile se vor desfășura, în ceea mai mare parte, cu aceleași cadrele didactice de la Reșița, existând însă doi – trei profesori din Cluj pentru fiecare program de studiu.

Taxa de școlarizare pentru anul 2021-2022 a rămas la fel ca cea de anul trecut la Centrul Universitar al UBB din Reșița, potrivit declarațiilor făcute de Andrade Bichescu, aceasta fiind de 2.400 de lei/an pentru studii de licență, respectiv 2.700 de lei/an pentru cele de masterat.

În spatele ușilor închise ale centrului universitar, se vorbește că greul abia acum începe. Bătălia ducându-se pe plan local, la Reșița, și asta pentru că profesorii de aici vor trebui să se zbată pentru a avea suficienți studenți, că, nu-i așa, aceștia vor avea o pâine, atâta timp cât vor avea și cui preda. Dacă s-a schimbat ceva în afara numelui, rămâne să decidă doar timpul.

Stiri Timisoara si Resita Revista Banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/