La unii se poate! Problema deșeurilor are soluții într-o comună cărășeană

Până să ajungă românii să își arunce gunoaiele așa cum trebuie și cum scrie pe pubelele colorate, mai e cale lungă… Așa că, în lipsa bunului simț, primăriile sunt bune de plată. Într-o comună din Caraș-Severin, primarul a găsit soluția pentru localnicii care aruncă în aceleași containere tot ce le vine la mână: de la moloz, la animale moarte!

În comuna cărășeană Sasca Montană, primarul pune biciul pe cei care nu înțeleg ce înseamnă colectarea selectivă. Le mută pubelele în fața fiecărei gospodării, iar în cazul în care vor arunca în ele și altceva decât deșeuri menajere, gunoiul lor nu va mai fi ridicat. Este soluția pe care a identificat-o primarul Ion Poplicean, ajuns la capătul răbdării. Pe lângă faptul că oamenii par să nu înțeleagă situația, edilul-șef invocă și presupuse nereguli ale societății Ecologica Văliug, care ar fi taxat Primăria mai mult decât ar fi trebuit.

„Din cauză că nu e gata groapa de la Lupac, iar Ecologica Oravița nu mai are autorizație, a venit Ecologica Văliug și apoi s-a scumpit gunoiul cu peste 40%. Și au fost și neserioși. Gunoiul a fost plătit și de persoanele juridice și s-a imputat încă o dată și Primăriei la cantitatea per total. Practic s-a plătit de două ori. La noi e vorba despre doar două societăți comerciale, dar în alte localități se cunoaște bine treaba asta. Noi plătim la tonă, iar oamenii aruncă doar greutăți. Suntem terminați cu bugetul. Tot dăm bani pe gunoaie. A ajuns să fie gunoiul mai scump decât impozitul. Oamenii aruncă mere, haine ude, moloz, animale moarte. E jenant!”, dezvăluie primarul Ion Poplicean.

Pentru a veni în sprijinul comunității, cu speranța că localnicii vor înțelege, într-un final, ce înseamnă civilizația, administrația locală va suplimenta numărul de containere din comună. „Suntem în tratative cu câteva firme să cumpărăm vreo 200 de bucăți, iar atunci când vine noul operator, Brai Cata, care a câștigat licitația pe zona Oraviței, mai au și ei vreo 400 de containere pregătite, mașini, echipamente noi, dar nu pot începe pentru că nu e gata Lupacul”, spune primarul.

Cât timp Lupacul stă închis, Primăria a identificat o firmă privată din Oravița care să mai aducă niște containere pentru peturi, „ca să putem noi pune un container de 1.000 de litri pentru sticlă, să închidem și să poți arunca doar sticla de sticlă. Și firma vine și le ia, așa că am scuti foarte multă greutate”. Cum și electrocasnicele erau aruncate în aceleași containere pentru deșeuri menajere, administrația comunei Sasca Montană a stabilit un parteneriat și cu o firmă din București, care de două ori pe an preia deșeuri electronice și oferă la schimb vouchere, „ca să nu le arunce oamenii pe unde apucă”, mai spune Ion Poplicean în declarația pentru Express de Banat.

Pe pagina de Facebook a Primăriei Sasca Montană au apărut și informații clare pentru comunitate, pentru a le explica oamenilor că situația facturilor exagerate la gunoi nu mai poate trena:

„În prima fază: 
– gospodăriile fără venit și cu venit mai mic de 640 lei/lună
– persoanele cu handicap și beneficiarii Legii nr. 416
… vor primi în custodie un container de 240 litri.

În faza a 2-a:
– gospodăriile cu venit între 640 lei și 1.000 lei/lună vor primi în custodie un container de 120 litri.

În faza a 3-a:
– restul gospodăriilor vor primi în custodie un container de 120 litri.

Gospodăriilor care se regăsesc în faza a 2-a și a 3-a le recomandăm să își depoziteze gunoiul menajer în saci negri rezistenți sau să își achiziționeze singuri un container de 120 litri (prețul este de aproximativ 100 de lei)”.

Weekendul trecut, deșeurile menajere au fost ridicate ca și până acum, iar peste două săptămâni deșeurile vor fi ridicate din fața gospodăriilor după cum urmează:
– Sasca Montană și Sasca Română în fiecare zi de joi între orele 16.00 și 20.00;
– Potoc, Slatina Nera și Bogodinț în fiecare vineri dimineață, între orele 07.00 și 12.00.

„Subliniem faptul că dacă în containere și/sau saci se vor regăsi moloz, resturi vegetale, electrocasnice mari și mici, cenușă, mobilier, toalete și chiuvete ceramice etc., acestea NU VOR FI RIDICATE!”, se mai arată în mesajul Primăriei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/