O colonie de 47 de bufnițe a fost identificată recent într-o zonă urbană din apropierea Clujului. Sunt oaspeți neașteptați fiindcă, se știe, asemenea păsări nu prea se întâlnesc în grup atât de numeros și mai ales în apropierea oamenilor.
În timp ce unii se luptă cu ciorile care par să pună stăpânire pe tot mai multe orașe din țară, ații se bucură de figura haioasă, mirată a acestor zburătoare, mult mai nostime prin aspect și penaj. Bufnițele au fost văzute recent în mai mulți copaci din curtea Casei familiei Rațiu din Turda. Iar dacă pe fir a intrat și un artist fotograf din zonă, Sebastian Luca, atunci clar am avut posibilitatea să vă arătăm cât sunt de simpatice aceste tăcute păsări ce nu par să fie deranjate de blitzul aparatului foto.
Societatea Ornitologică Română a adus precizările necesare: „sunt ciufi de pădure și nu, nu o presupusă creștere a numărului de rozătoare e cauza reală a prezenței acestora în parcul Casei Rațiu, după cum s-ar crede. Este o specie sedentară în România, distribuită pe întreg teritoriul țării, din zonele joase de câmpie și luncă (inclusiv Delta Dunării), până în zona de dealuri înalte. Cuibărește în habitate mozaicate semi-deschise, preferând zăvoaie, liziere de păduri deschise sau fragmentate, crângurile dintre terenurile arabile, arbori izolați din terenuri deschise sau zone umede, dar și în parcuri mari, ce au arbori maturi. Iarna se adună în parcuri, cimitire, aliniamente de arbori sau arbori mari (în special conifere) unde formează colonii de iernare. Grupurile de iernare pot fi formate din zeci sau chiar sute de indivizi care rămân în colonie până la sfârșitul lunii februarie. Este o specie comună în România”.
Mai multe informații despre ciuful de pădure, inclusiv harta prezenței la nivel național, găsiți pe pagina dedicată speciei de pe site-ul: https://pasaridinromania.sor.ro/Ciuf-de-padure.
Din câte se vede pe hartă, ciufii de pădure pot fi observați și în zona de sud-vest a țării, în Banatul de Munte.