La Timișoara se pregătește cea de-a patra ediție a Bienalei Interdesign 2022 – Designing the future

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Expoziția internațională cu jurizare pe categoriile: design grafic, design de interior, design de bijuterii, design industrial și design vestimentar are loc în perioada 16 iunie-15 iulie, la Galeria Mansardă a Facultății de Arte și Design Timișoara. Termenul de înscriere a lucrărilor online este 31 mai.

De-a lungul timpului, Timișoara și-a revendicat o imagine a locului unde cultura și artele sunt prețuite și valorificate. Fiind un oraș al premierelor, în multe privințe, iată că nici de această dată Timișoara nu se dezice, afirmându-se și într-o dimensiune a modernității, prin ceea ce constituie sfera de interes a designului, dintr-o perspectivă culturală, academică. Fenomen subsidiar artelor vizuale, dar totodată o expresie a multor aspecte definitorii pentru societatea contemporană, designul se profilează ca un domeniu interdisciplinar, fiind la răspântia artelor și a tehnologiilor, de la intenționalitate înspre potențialitate. Fenomenologia designului este, așadar, tratată din perspectivă culturală prin găzduirea Bienalei internaționale INTERDESIGN la Timișoara, în 2022 desfășurându-se cea de-a patra ediție.

Bienala este un eveniment inițiat și coordonat la primele ediții de către conf. univ. dr. Iosif Mihailo, ediția curentă fiind gestionată de o echipă de cadre didactice, alcătuită din conf. univ. dr. Corina Nani, lector univ. dr. Sergiu Zegrean și lect. univ. dr. Alexandru Bunii.

„Firește că titlul de Capitală Culturală Europeană 2023 obligă și responsabilizează toate entitățile culturale din oraș, spre a propune și coordona proiecte cât mai relevante pentru domeniul în cauză. Evenimentele din cadrul Bienalei Interdesign 2022 sunt împărțite în două mari categorii, toate desfășurându-se în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. Prima categorie o reprezintă expoziția de design, grupată pe secțiuni distincte, după problematici specifice. Există, astfel, cinci categorii: design grafic, design de interior, design de bijuterie, design industrial și design vestimentar. Cea de-a doua etapă o constituie o conferință cu tema Designing the future.

01 interdesign coperta

Încă din primele trei ediții s-a conturat o comunitate de designeri din această euro-regiune, în jurul nucleului tripartit, Timișoara, Szeged, Novi-Sad, lor alăturându-li-se apoi reputați designeri din zona Asiei de S-E, America de Nord, precum și importante universități din China și Europa. La prima ediție au luat parte 43 de designeri din: Armenia, Franţa, Polonia, România, Serbia, Singapore, Spania și Ungaria. Au fost selectate 255 de proiecte de design, provenind de la 136 de designeri, din 11 țări asiatice și europene: China, Grecia, Elveția, India, Italia, Kazakhstan, Polonia, România, Serbia, Turcia și Ungaria. Totodată, remarcabile sunt conceptele inovatoare propuse de studenții unor mari universități din China, cum ar fi: Shanghai Institute of Visual Art, Tianjin Academy of Fine Arts, Wuhan University of Engineering Science și Hubei University of Technology. Lor li se alătură proiectele unor consacrați designeri din Hong Kong, Shanghai și alte orașe din Asia și Europa”, menționează conf. univ. dr. Iosif Mihailo, cel care s-a ocupat de organizarea primelor ediții ale acestei competiții de creație.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

02 interdesign coperta 2

Ediția din 2020 a Interdesign a reunit 143 de designeri, din țări precum: Canada, China, Grecia, India, Malaezia, Polonia, România, Serbia, Turcia și Ungaria. Proiectele selectate au trecut printr-un proces de evaluare riguros, fiind astfel apreciate după deviza Design pentru viitor (Design the future). O contribuție importantă în etapele de popularizare a evenimentului bienal internațional au avut Dr. Norman Wai-Chung Siu din China și designerului de bijuterii Evert DeGraeve din SUA, colaboratori constanți ai Universității de Vest din Timișoara.

Parteneri în acest proiect sunt: Centrul Cultural German din Timișoara, Universitatea din Szeged (Ungaria), Facultatea de Grafică şi Design din Novi-Sad (Serbia), Shanghai Institute of Visual Art, (China), Wuhan University of Engineering Science, (China), Hubei University of Technology, (China), Tianjin Academy of Fine Arts, (China) și International Association of Jewellery Merchandize Planning Professionals Limited, Hong Kong, China.

Totalitatea activităților și interacțiunile cu entitățile culturale de peste hotare se vor desfășura prin intermediul Facultății de Arte și Design din Timișoara, fapt care consfințește prestanța instituției de învățământ superior artistic din Timișoara, la nivel național și internațional.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/