La Timișoara continuă să se construiască ilegal. Ultimul exemplu, chiar din centru

poarta

Autoritățile din Timișoara nu reușesc să stopeze construirile ilegale. Aplicarea legii presupune multă birocrație și timp, iar Planul Urbanistic General al orașului, aflat în lucru de 11 ani, oferă portițe celor locuiesc în zone istorice, mai ales să modifice clădirile existente.

Un exemplu vine chiar din zona centrală. Pe strada Gheorghe Andrașiu, proprietarul unui imobil s-a apucat să își modernizeze gardul. Astfel, l-a demolat pe cel vechi din cărămidă și a pus unul de fier forjat. La fel a făcut și poarta, deși nu avea autorizație pentru astfel de lucrări.

Autoritățile au verificat situația și l-au amendat pe proprietar. Trebuie să demoleze și ce a făcut deja.

„A primit o amendă de 10.000 de lei, sumă trebuie achitată integral, potrivit Legii 50, pentru că proprietarul nu deține Autorizație de Construire pentru acest gard. Întrucât gardul respectiv nu respectă nici Regulamentul Local de Urbanism, ca măsură complementară a fost dată și desființarea acestuia. Termenul pentru desființare este de o lună”, a transmis Primăria Timișoara.

Doar că în loc să oprescă lucrările, acest proprietar le-a continuat cu pavarea gardului. De demolare nici nu poate fi vorba! Acum urmează noi controale și noi amenzi. Însă, pentru a readuce gardul la forma lui inițială, autoritățile vor fi nevoite să se adreseze instanței. Fără o sentință, nimeni nu poate intra pe proprietatea private pentru a face lucrările necesare.

gard ilegal 1

Problema are rădăcini mai adânci. Planul Urbanistic General al orașului, care stabilește zonele de protecție istorică are unele goluri, chiar în zona centrală. Astfel, specialiștii de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș nu pot interveni.

„Noi nu putem să intervenim. Strada respectivă nu face parte din zona de protecție a monumentelor istorice. Există un gol în Planul Urbanistic General, care este conceput încă din 1996 și se lucrează la întomirea unui nou de 11 ani. Tocmai pentru că există aceste goluri, au fost posibile unele construcții care nu au ce căuta în centrul orașului”, a declarat Sorin Predescu, directorul Direției Județene pentru Cultură Timiș.

gard inainte

O situație similară, deși în zona de protecție, s-a întâmplat și în 2012 cu Casa Muhle. Proprietarul a dat jos acoperișul și tencuiala și a lăsat imobilul să se degradeze pentru a-l demola. Au intervenit, la început societatea civilă, dar apoi și autoritățile care au reușit să stopeze lucrările. A durat apoi 4 ani pentru a se obține o sentință care să îl oblige pe proprietar să refacă casa sau să le permită autorităților să intervină și să recupereze costul lucrărilor de la deținător.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/