Clopoţelul a sunat după 50 de ani!

Foştii elevi ai Şcolii primare din Slatina Timiş au început sfârşitul de săptămână cu melancolii îmbrăcate în port de sărbătoare. 50 de ani au trecut de când clopoţelul şcolii i-a chemat în clase pentru ultima dată. Bruma timpului s-a instalat vizibil pe trup, dar amintirile zilelor de şcoală nu au fost uitate.

Comemorarea anilor de şcoală i-a reunit pe foştii colegi, de pretutindeni, în ,,satul mamă”. Locul de întâlnire a fost în faţa şcolii. De acolo, după 50 de ani de umblat prin lume, foştii învăţăcei, acum oameni de seamă, au pornit pe coridoarele şcolii spre clasa care i-a găzduit şapte ani de zile. Intrarea în clădire a fost încununată de florile actualilor elevi, care cu respect şi zâmbete i-au primit pe invitaţi înăuntru.

Odată ajunşi în clasă, a urmat mult aşteptatul moment în care învăţătoarea, care le-a călăuzit paşii în primii ani de studiu, a strigat catalogul. Aceasta a ţinut să menţioneze că invitaţii prezenţi la eveniment au fost primii elevi din cariera sa de dascăl, pe care i-a învăţat să scrie şi să citească.

A fost ţinut şi un moment de reculegere pentru colegii care s-au stins din viăţă. În memoria acestora, a fost depusă o coroană de flori la monumentul satului, unde au fost făcute şi pozele de grup.

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at `https://api.flickr.com/services/feeds/photoset.gne?lang=en-us&format=feed-rss_200&nsid=73090501@N07&set=%2072157636961601433&per_page=50`; the status code is `404` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`

După reîntâlnirea cu şcoala unde au învăţat, invitaţii au fost aşteptaţi la masă în incinta Căminului Cultural. I-a întâmpinat acolo o orchestră de lăutari şi mult timp la dispoziţie pentru a depăna amintiri şi pentru a-şi povesti lunga istorie a ultimilor 50 de ani în care nu s-au văzut.

,,Cu toate că anii au trecut, timpul nu stă pe loc, noi ne regăsim şi ne recunoaştem, pe unii poate mai greu, pentru că timpul ne-a schimbat. Am ţinut neapărat să vin în costum popular, pentru a ne aminti că am terminat clasa a 7-a în costum popular. Niciodată nu mi-am uitat portul popular, de aceea am vrut să vin îmbrăcată aşa”, a mărturisit Paraschiva Grozăvescu Ghera, una dintre fostele eleve ale şcolii din Slatina Timiş.

Organizatorul întregului eveniment a fost Pavel Aghescu, important om de afaceri al Reşiţei. Acesta a fost aplaudat de colegi pentru inspiraţia de a crea un moment unic de comemorare a celor mai frumoşi ani ai copilăriei lor.

,,Emoţiile sunt mari, acum când, de fapt, mulţi dintre noi nu ne-am văzut de 50 de ani. 50 de ani nu e puţin, nu e nici mult. E viaţa noastră. Pentru a merge mai departe, pentru a ne revedea, pentru a fi sănătoşi, noi trebuie să fim conştienţi că aceste întâlniri sunt dătătoare de bine, sunt un imbold spre viitor. Noi am terminat 58 de colegi din 2 clase paralele. Ce mă îngrijoreză pe mine este faptul că aici, în Slatina Timiş, până în luna octombrie s-au născut doar 7 copii. Este un semnal de alarmă care trebuie tras. Depopularizarea zonei ar trebui să dea de gândit autorităţilor zonei, dascălilor, şcolii în care noi am crescut şi am dobândit nişte cunoştinţe”, a declarat Pavel Aghescu.