La Pensiunea Sara, „în colțul tău de Semenic” se bea bere Sara!

218806959 310002044152316 4423296378860115879 n

Căldura sufocantă a verii petrecută între betoanele marilor orașe poate fi uitată, pentru că în munții Banatului, la poale de Semenic, în apropiere de satul Văliug – stațiunea Crivaia, vă așteaptă numeroase atracții. Tinerii își pot încerca forțele în nou deschisul Parc de aventură, turiștii amatori de drumeție găsesc numeroase poteci de parcurs cu pasul, iar cei dornici de o plimbare pe lac, îl pot traversa cu ajutorul hidrobicicletelor sau pot face plimbări cu barca. Despre toate acestea vă povestește Magda Cubitchi, administratorul Pensiunii Sara aflată la nici doi kilometri de capătul barajului Gozna.

Cei care au fost acolo, spun că peisajul este de o frumusețe cuceritoare și că nu mai ai nevoie de nimic altceva pentru o vacanță perfectă. Poate doar de o bere rece, servită pe terasă sau în alte locuri umbroase, de recreere. Un produs local, marcă înregistrată, berea artizanală Sara este fabricată din ingrediente naturale: hamei, malț și drojdie din culturi proprii. A fost prezentă în Parlamentul European, dar și prezentată la Bruxelles, la un târg de profil, unde a avut un succes răsunător. Datorită cererii mari, care a depășit capacitatea de producție locală, afacerea a fost mutată la Timișoara, unde se bucură de același succes! Și dacă sunt printre turiști amatori de vinuri din soiuri nobile, aceștia pot bea vinul Sara, care se produce în cele trei game: alb, roșu și rose.

218185717 1252733871864175 5039805334762649179 n

De peste 10 ani, Pensiunea Sara se află pe piața serviciilor de turism din zonă, cu o capacitate maximă de 32 de locuri, 8 camere duble cu pat matrimonial, două apartamente care se pliază pe dorințele vizitatorilor mai pretențioși, dar și pentru familii cu copii. Mai sunt alte două camere de patru locuri la mansardă. Clasificarea este de trei margarete, iar proprietarii s-au îngrijit de confort și au renovat clădirea în urmă cu doi ani. Între timp a fost adăugată și o sală de conferințe modulară care se poate transforma după nevoi în sală de jocuri pentru ping-pong, biliard, jocuri de societate, școală de vară, activități de team-building. Pe timpul sezonului estival gradul de ocupare este mulțumitor, cu toate că în timpul săptămânii clienții sunt mai puțini, activitatea intensă înregistrându-se în week-end. De aceea a fost gândită o ofertă pentru familii cu copii, de petrecere a timpului liber în natură, cu loc de joacă, tobogane și leagăne și o mică tiroliană.

sara

Pensiunea Sara din „Colțul nostru de Semenic” s-a axat mai mult pe găzduirea anuală a unor tabere și școli de vară pentru adolescenți și tineri, organizate de instituții de învățământ de elită din Timișoara. Au fost făcute pachete pentru sejururi de vacanță în familie.

„Sunt turiști care vin constant la pensiunea Sara din cele mai îndepărtate colțuri ale țării, din Constanța, Giurgiu, Tulcea, atrași nu doar de loc în sine, ci de frumusețea Banatului în general. Grupuri de turiști care au primit informația ”din gură în gură” sosesc interesați să vadă obiective turistice promovate pe site-uri sau diferite pliante editate de ONG-uri și asociații de promovare turistică. Pandemia a dat totul peste cap și practic, în anul trecut pensiunea a funcționat la capacitate redusă, apoi cu lacătul pe ușă o mare parte din timp, ca mai toate unitățile hoteliere, afectate de criză.  S-a renunțat la toate taberele contractate în avans, apoi team-building urile s-au anulat. Sincer, anul acesta e și mai greu fiindcă s-au deschis granițele, iar conaționalii noștri preferă marea din alte țări. De ce? Datorită prețurilor scăzute practicate de țări unde turismul este cu adevărat sprijinit de stat”, spune Magda Cubitchi, nemulțumită de lipsa unor politici coerente ale statului român, pentru sprijinirea întreprinzătorilor din turism în general și al celor de munte în special.

sara 2

sara 2

Administratorul pensiunii este de părere că zona HORECA  a fost lăsată deoparte, și, mai mult decât cu bune intenții, statul nu i-a ajutat suficient pe cei din industria ospitalității. Se resimte creșterea prețului la alimente, energie și scumpirea vieții în general. Pentru a ține pasul cu nevoile și asigurarea confortului turiștilor, au fost făcute investiții la pensiunea Sara, în aparate de aer condiționat, ceea ce la munte nu se punea problema în trecut. Dar acum, în zile toride, e foarte mare nevoie. În ceea ce privește personalul, e mereu lipsă și se lucrează greu cu oamenii care nu întotdeauna corespund cerințelor. Pandemia i-a determinat să depună efort mai mare, astfel că acum mama și fiul fac echipă bună și țin pasul cu nevoile pensiunii. Pot acoperi cu succes atât zona de service, housekeeping cât și de bucătărie.

Ceea ce Magda Cubitchi își dorește în viitorul apropiat este o dublă investiție, pe de o parte într-o structură proprie de team building și o altă achiziție de ciubere de lemn pentru zona de agrement. Nu peste mult timp, turiștii se vor putea bucura de beneficiile băii în apă caldă, afară, indiferent de anotimp.

sara

Administratorul pensiunii Sara spune că, spre bucuria tuturor, zona din preajma barajului de la Văliug s-a dezvoltat mai ales după activitățile intense organizate la Ponton-Casa Baraj. apoi prin construirea caselor de vacanță și a unor pensiuni turistice, însă glasul unanim exprimă nemulțumiri legate de infrastructură și acuză autoritatea locală pentru acest neajuns. Din cauza gropilor de pe șosea turiștii ajung cu destul efort pe drumul ce duce spre Crivaia. Operatorii din turismul de munte, cei din zona Văliug se susțin reciproc, dar spun că Ministerul Turismului ar putea face și mai mult prin implicare și promovare a frumuseților zonei. E nevoie de comunicare în primul rând între toți factorii implicați, de prezența activă a primăriei, apoi mai multe materiale promoționale, pliante, flyere editate din buget subvenționat. Toate acestea ar spori șansele de atragere și fidelizare a turistului român!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/