La pas prin minunatul Banat Montan, până la uriașul copac Sequoia

traseu tematic 3

Iubitorii de plimbări și drumeții în natură au din această săptămână un nou traseu tematic pe care îl pot vizita. Acesta se află în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului și are o lungime de peste 4 kilometri.

Rangerii Parcului Național Semenic – Cheile Carașului au amenajat zilele trecute un nou traseu tematic, care leagă două dintre obiectivele importante: Peștera Comarnic și exemplarul de arbore Sequoiadendron Giganteum din zona Navesu Mare. Traseul are o lungime de 4,4 kilometri, accesul se face pedestru, iar durata medie a drumeției este de aproximativ 60 de minute.

Turiștii care își doresc să urmeze drumul vor găsi în teren panouri informative cu date despre fenomenele carstice ce pot fi întâlnire pe suprafața ariei naturale protejate. Ideea amenajării acestui traseu a venit din dorința de a le face cât mai plăcută drumeția celor care-și doresc să ajungă la Sequoiadendron Giganteum, copacul gigant care are o înălțime de 40 de metri și o circumferință de 5,7 metri.

„De la Peștera Comarnic și până în zona Navesu Mare, unde avem un exemplar de Sequoiadendron Giganteum, arbore originar din America de Nord, care s-a dezvoltat singur la aproximativ 600 de metri altitudine și în condiții naturale, sunt aproximativ 4,4 km. La prima vedere, drumul poate părea plictisitor. Nu pentru toată lumea, desigur. Așa că ne-am gândit să-l facem mai interesant și mai atractiv și am hotărât să realizăm acest traseu tematic, prin care noi să prezentăm toate fenomenele carstice din zona parcului. Traseul se parcurge în aproximativ o oră, iar turiștii se pot opri și pot aprofunda informațiile de pe panourile amplasate de-a lungul celor 4,4 km.”, spune Nicolae Ifca , directorul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

traseu tematic 1

Pentru cei care iubesc dormitul la cort, Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului recomandă Poiana Comarnic, unde a fost amenajată și o zonă pentru camping, și de unde se poate pleca în drumeție pe mai multe trasee.

expresb 1000x100

„Se poate campa în Poiana Comarnic, unde noi am amenajat și o vatră de foc și este un loc ideal pentru cei care doresc să-și pună cortul și să înnopteze aici. Ne-am gândit să amenajăm aici locul pentru camping, pentru că aici se intersectează mai multe trasee: Crucea Roșie, care vine din Semenic, Banda Albastră, care vine de la Reșița – Sodol – Culmea Certej – Peştera Comarnic, și mai avem Triunghiul Albastru, care vine de la Carașova – Cheile Carașului – Poiana Prolaz, Platoul Iabalcea – Peștera Comarnic.”, mai spune Nicolae Ifca.

Anul trecut, un traseu tematic similar, de 3 kilometri, a fost amenajat de administrația parcului în zona Lacului Buhui, pe raza unității administrativ-teritoriale Anina.

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului are o suprafață de 36.051 de hectare, este situat în centrul județului Caraș-Severin, în zona nordică a Munților Aninei și zona estică a Munților Semenic. Pe raza parcului sunt 10 rezervații naturale (Cheile Caraşului, Izvoarele Caraşului, Izvoarele Nerei, Cheile Gârliştei, Bârzăviţa, Buhui – Mărghitaş, Peştera Comarnic, Peştera Popovăţ, Peştera Buhui și Peştera Exploratorii 85) și 9 trasee turistice care însumează o lungime de 130 de kilometri: Gărâna – Semenic – Izvoarele Nerei (Botul Calului), Reşiţa – Culmea Certej – Peştera Comarnic – Lacul Mărghitaş – Lacul Buhui – Lacul Gura Golâmbului; Comarnic – Semenic; Caraşova – Gârlişte; Dealul Certej – Şaua – Cioaca Mare; Crucea Iabalcei – Prolaz; Caraşova – Comarnic; Anina – Gârlişte; Cuptoare – Semenic.

Tariful de vizitare a parcului este de 10 lei/persoană pentru două zile. Plata se poate face direct la rangerii pe care turiștii îi întâlnesc pe traseu sau prin SMS, la numărul 7473 – cu textul Semenic.