Centrul Național de Informare Turistică din Caransebeș a fost vizitat mai des în săptămânile de vară, cea mai recentă prezență fiind a unor turiști din județul vecin, Hunedoara, care au dorit să afle, zilele acestea, amănunte despre zona muntoasă din jurul municipiului.
Turiștii din Hațeg (Ina, Ghiță și turista patrupedă Tara) sunt o parte din echipa care conduce proiectul „La pas prin Carpați. 100 de ani de România, 100 de vârfuri de munte”.
„Oameni veseli, comunicativi, iubitori de munte, iubitori de România, care poartă cu ei dragostea de frumos pe toate cărările de munte și… au adus-o și la Caransebeș. Ei au dorit să afle amănunte despre condițiile de urcat pe Muntele Mic, despre locurile de cazare și oferta traseelor turistice. Au făcut copii după hărțile pe care le avem noi, au efectuat o mică excursie spre Țarcu, pe la Rezervația de Zimbri de la Armeniș, la punctul de observație Tara, denumit după un câine ciobănesc din zonă, și se îndreaptă spre Munții Poiana Ruscă”, ne-a menționat Roxana Novacovici, inspector turism în cadrul centrului.
Echipa hunedoreană este formată din două femei, doi bărbați și o cățelușă și sărbătoresc Centenarul Marii Uniri în stil propriu. Cei patru, însoțiți de Tara, cățelușa nelipsită din călătoriile pe munte, au pornit la începutul lunii mai din Sarmizegetusa Ulpia și parcurg la pas tot lanțul carpatic. În acest periplu, 100 de vârfuri ale celor trei grupe de Carpați vor fi „vizitate” de steagul românesc purtat de românii din Hunedoara, într-o inițiativă pe o perioadă de 100 de zile, pe care aceștia o doresc omagială în anul Centenarului cu punct final Alba Iulia.
„Am gândit mai multe trasee care să acopere undeva la 15-20 de kilometri zilnic. Depinde foarte mult de ce găsim în teren și de condițiile meteo. 100 de vârfuri montane vom atinge și noi la cei 100 de ani scurși de la Unire. Datorită celor care au înfăptuit Unirea avem ocazia să purtăm același drapel pe teritoriul aceluiași stat”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Gheorghe Tamaș, unul dintre temerari.