La Oțelu Roșu sunt prioritare investițiile, nu salariile majorate

Primarul din Oțelu Roșu a preferat să nu majoreze salariile angajaților din primărie pentru a nu renunța la investițiile pentru acest an, spre deosebire de majoritatea primăriilor din județul Caraș-Severin.

Edilul orașului a avut o ședință cu angajații instituției în care le-a explicat necesitatea progresului în urbea de pe Valea Bistrei. „Le-am explicat că nu pot să renunț la investițiile pe care le-am programat în anul în curs, aprobate prin Consiliul Local. Chiar dacă nu este terminat anul, apreciez un excedent bugetar în contul Primăriei acum două săptămâni de 1,6 milioane de lei, nicio datorie și acești bani i-am distribuit pe investiții”, ne-a declarat Luca Mălăiescu.

Acesta se gândește și la alte soluții de reducere a cheltuielilor de la buget, în condițiile în care de la începutul anului viitor va majora salariile. „Mă gândesc să desființez Cantina de Ajutor Social, care pe an consumă 350.000 de lei și să acordăm meniul zilnic asistaților social în regim de catering. În acest fel am reduce cheltuielile de personal, de întreținere a clădirii și de utilități. Vom face calcule exacte și o să luăm o decizie pentru că îmi pare rău de oameni, care nu merită să rămână fără serviciu. De asemenea, dacă și numai dacă voi reuși să aducem la Oțelu Roșu o subunitate de pompieri militari, vom renunța la Serviciul Voluntar de Pompieri. Iau în calcul tot felul de soluții pentru că mă gândesc la oameni, dar și la nevoile orașului”, a mai adăugat Luca Mălăiescu.

Acesta nu înțelege cum unii primari, în special cei de la comune, dar și de la orașe au majorat salariile fără să-și facă un calcul în prealabil, iar acum, pe final de an, nu au bani de salarii. „Legea nu te-a obligat, ți-a dat posibilitatea să majorezi dacă permite bugetul. La Oțelu Roșu ar fi permis bugetul, dar atunci renunțam la investiții. Am și eu o problemă de la 1 ianuarie, o să calculez cu cât putem mări salariile, diferența de bani, pentru că nu vreau să scad de la investiții, eu vreau să păstrez acest plafon de investiții și cadența pe care am avut-o până acum. Cu siguranță că voi mări și eu salariile, nu știu cu cât, dar trebuie să găsesc o soluție de unde să completez această sumă la buget”, a explicat Luca Mălăiescu, care a mai spus că un salariu mediu în Primăria Oțelu Roșu este de 2.100 de lei brut, iar angajatul ajunge să rămână cu un net de 1.400 de lei.

„Este ușor să iei o decizie de mărire de salariu, până la urmă începeam majorarea cu mine, însă nu am avut de ales. În același timp a fost foarte greu să faci calcule și să vezi că nu rezultă nimic pozitiv din această mărire. Nu poți așa deodată să spui «îmi permite legea, hai să mărim!» și să te trezești peste câteva luni că nu ai bani de salarii sau mai grav că nu mai poți să faci nimic în oraș, nu ai bani de investiții”, a mai spus Luca Mălăiescu.

În Primăria Oțelu Roșu, de care aparțin și Cantina de Ajutor Social, Poliția Locală, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, Piața Agroalimentară, lucrează în total 117 angajați.