S.O.S. în Caraş-Severin! Judeţul va rămâne în 2-3 ani cu doar jumătate din medicii de familie de astăzi!

untitled design set 970x90 px

Filiala Caraș-Severin a Societăţii Naționale de Medicina Familiei a cerut o întrevedere cu președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate pentru a-i prezenta nemulțumirea medicilor de familie cu privire la faptul că, deși s-au mărit veniturile medicilor de către Guvern, medicii de familie au fost lăsați pe dinafară, veniturile lor nefiind supuse acelorași măriri ca ale colegilor lor.

O delegație din partea filialei Caraș-Severin a Societății Naționale de Medicina Familiei a solicitat, în 2 noiembrie, o întrevedere cu conducerea Casei județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin. Motivul discuțiilor l-a reprezentat protestul inițiat de Coaliția „Solidari pentru Sănătate“. Medicii de familie cărășeni au înaintat președintelui-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, ec. Mirela Zeman, un memoriu privind principalele revendicări pe care aceștia le au, în principal legate de creșterea finanțării medicinei de familie.

„Casa de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin apreciază constituirea Coaliției «Solidari pentru Sănătate», considerând că aceasta – fiind compusă atât din reprezentanți ai medicilor de familie, cât și ai mai multor categorii de beneficiari ai sistemului de asigurări sociale de sănătate, are valențe de partener echilibrat de dialog, în exprimarea punctelor de vedere și intereselor furnizorilor și beneficiarilor de servicii de sănătate. Solicitările cuprinse în memoriul depus vor fi analizate, urmând să fie căutate soluții la aspectele semnalate care pot fi rezolvate la nivel local. Cele care țin de competența Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau a altor instituții locale ori centrale vor fi comunicate acestora”, a precizat președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, Mirela Zeman.

În cursul discuției, conducerea Casei județene a informat medicii că o parte din aspectele semnalate sunt în curs de rezolvare, în condițiile în care CNAS a anunțat că a făcut demersuri pentru majorarea valorii minim garantate a punctului per capita, pentru medicina primară, precum și a valorii minim garantate a punctului pe serviciu pentru medicina primară și pentru medicina ambulatorie de specialitate.

Reprezentanții Coaliției au fost invitați să formuleze observații și propuneri față de proiectele Contractului-cadru și normelor de aplicare a Contractului-cadru pe anul 2018, proiecte ce vor fi afișate în curând, în primă formă, pe site-ul Casei Naționale, pentru transparență decizională.

Rămânem fără medici de familie!

Doctorul Daniel Popovici, vicepreședintele filialei cărășene a Societății de Medicina Familiei, spune că trebuie tras un serios semnal de alarmă cu privire la medicina de familie! „Medicina de familie este total neatractivă din cauza birocrației foarte mari”, spune Popovici. Și el aduce și cifre în demonstrarea celor susținute: în județul Caraș-Severin în scurt timp se va ajunge la o penurie acută de medici! La ora actuală avem 160 de medici de familie în județul Caraș-Severin, dar, în maximum 2-3 ani, vom mai rămâne cu 80, adică cu doar jumătate din ei, pentru că marea lor majoritate sunt medici în vârstă și fie se pensionează, fie chiar mor. „Or, în ritmul în care la noi în județ în ultimii 5 ani au venit 3 medici de familie, situația va fi extrem de gravă!”, atrage atenția Popovici.

publicitate ziar expresb 1000x100

Blestemul SIUI

Pe lângă apetitul mic pentru medicina de familie din cauza birocrației uriașe și a cuantumului foarte redus al plății per capita adus de Contractul-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, o altă mare problemă este informatizarea defectuoasă a sistemului (celebrul SIUI) care se defectează nepermis de des. „Eu astăzi (ieri, n.r.) am trimis acasă toți pacienții veniți la consultații pentru că nu merge sistemul SIUI și nu îi pot consulta”, explică doctorul Popovici. Este drept că atât mass-media, cât și diverse societăți profesionale ale medicilor au atras atenția că sistemul cade destul de des, ceea ce îngreunează tare mult munca medicilor de familie.

De ce protestează medicii de familie

Medicii de familie sunt nemulțumiți de cuantumul foarte redus al plății per capita pentru serviciile lor. Ei atrag atenția că 1 din 4 români nu va mai avea medic de familie în următorii 5 ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Naţionale ale Ministerului Sănătăţii şi va lăsa fără asistenţă medicală primară aproape 5 milioane de cetățeni înscrişi pe liste, o situaţie fără precedent într-o ţară membră a Uniunii Europene.

Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, formată din 9 organizații nonguvernamentale care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie, a inițiat ieri un protest public în toată țara față de subfinanțarea cronică a asistenței medicale primare din România și de imposibilitatea de practică optimă a medicinii de familie, avertizând totodată că întregul sistem va intra în colaps și va lăsa milioane de pacienți fără îngrijirea medicală la care au dreptul în calitate de plătitori de taxe și impozite.




„Prin obligații contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o «minge» trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relația medic de familie-pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populației la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverințe și hârtii”, subliniază SNMF.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/