La mulți ani, Ioane! Sănătate, Ioana!

Peste două milioane de români – aproape 650.000 de femei și peste 1,3 milioane de bărbați – poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, serbându-și astăzi, 7 ianuarie, onomastica.

În cinstea lor, ridicăm paharul! Un vin bun, românesc, oferit într-un pahar special, având cupa adâncă, transparent și fără model. Fiindcă știți cât de important este aspectul și, bineînțeles, dimensiunea. Un pahar de vin trebuie să fie suficient de mare și de adânc încât să permită rotirea lui fără să se verse. Rotirea înlesnește eliberarea aromelor și arată densitatea vinului.

online courses connoisseur

Vă place alb sau rose, poate unul de viță veche, cu tradiție sau un vin mai nou creat? Pentru că da, să știți, există și vinuri de generație mai recentă care au nevoie să fie cunoscute întâi aici, la noi acasă, și apoi în străinătate. Ideea este că un vin românesc bun e bun fiindcă este cunoscut și promovat pe piața internațională, după cum un vin franțuzesc, de exemplu, e bun fiindcă este cunoscut dincolo de granițele Franței. Și apoi vinul reprezintă un important vector al culturii și civilizației, iar lângă un pahar de vin discuțiile despre orice devin mai interesante. Cum se mai spune, se dezleagă limbile…

Specialiștii recomandă ca atunci când doriți să valorizați un vin bun, adică să-l degustați, să nu beți alcool tare înainte de masă fiindcă vă denaturează gustul. Și încă ceva, e valabilă recomandarea „vinul alb la carne albă și vinul roșu la carne roșie?” „Sigur că e valabilă regula aceasta veche, dar e simplist și sintetic spus. În plus, mai avem si vinurile rose care au intrat pe piață în anii ’80. Maeștri bucătari și somelierii spun că sosul din farfurie ar trebui să sugereze felul vinului servit. Apoi mai sunt savorile, sărat, acid, acru care merg bine cu vinul, în timp ce amarul, dulcele, gustul umami nu sunt prea prietenoase cu vinurile. La antreuri merg vinurile spumante, senzațiile acelor bule care ne gâdilă bolta palatină sunt de neegalat!”, spune Mihai Ștefan Matieș, membru al ISPD (International School of Protocol and Diplomacy) Bruxelles, co-fondator al Masterwine Club  și observator pasionat al Protocolului de Stat și al Etichetei afacerilor.

O seamă de specialiști în oenologie, antreprenori, persoane implicate în domeniul degustării vinurilor, într-un cuvânt iubitori de vinuri autohtone, au creat Asociația Winelover România, o comunitate care a lansat de curând proiectul ProViRo, cel mai mare și mai complex program de promovare a vinurilor și soiurilor românești în străinătate prin intermediul editării a 7 cărți și a unor evenimente create special cu acest scop.

În condițiile concurenței internaționale și a creșterii numărului de crame nou apărute în România, industria românească de vin va fi nevoită să exporte produsele sale pe piețele din UE, SUA sau Asia fiind adevărate teste de competitivitate. Absorbția internă a producției fiscalizate de vin nu va mai putea asigura vânzarea în totalitate, iar eforturile și creșterea calității vinului românesc sunt încă necunoscute în lume.

Astfel, Asociația Winelover România a inițiat un ambițios proiect de prezentare și promovare a cramelor și vinurilor românești, ce urmează a se derula timp de 3 ani începând cu 2021. Proiectul ProViRo are în vedere tipărirea a șapte cărți dedicate și o amplă campanie de promovare a vinurilor românești prin intermediul acestora. Prima etapă începe cu documentarea despre zonele viticole importante: Drăgășani, Dobrogea, Transilvania, Dealu Mare, Moldova, Banat-Crișana și Oltenia, care vor fi semnate de importante personalități din lumea internațională a vinului, invitate în România. Fiecare carte va fi însoțită și de note și impresii ale unor personalități românești din domeniul vinului. A doua etapă a proiectului vizează comunicarea și promovarea cărților cu ajutorul specialiștilor în domeniu: Masters of Wine, influenceri, bloggeri recunoscuți, organizații de profil, importatori, instituții de educație, distribuitori și manageri de restaurante din străinătate. În ultima etapa ProViRo, vinurile românești vor fi degustate în afara țării, cu asistența unui personal specializat, somelieri selectați, cu ocazia zilelor importante (Ziua Națională, evenimente omagiale, culturale etc), prin parteneriate strategice și cu sprijinul unor instituții ale statului cu misiuni în principalele capitale ale lumii: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale și Institutul Cultural Român.

Concluzia? Viitor luminos, vinul nostru are!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/