La Moldova Nouă, impozitele şi taxele au fost îngheţate de Consiliul Local!

Consilierii locali din Moldova Nouă au decis să nu majoreze taxele în 2017 pentru locuitorii din oraşul port, excepţie făcând unele terenuri şi clădiri din intravilan, care erau mult subevaluate, ale persoanelor juridice.

O adevărată dispută a creat consilierul Jiva Latovlevici. Nemulţumit de creşterea impozitului pe terenul agricol în anul precedent, acesta a cerut scăderea cotei de impozitare. „Sunt persoane în vârstă care, de la un impozit de 3 sau 4 lei pe an, acum plătesc 120 sau 130 de lei, deşi legea zice că cota de impozitare nu poate fi majorată decât cu 50%. Or, de la 4 la 120 de lei nu cred că este o creştere de doar 50%”, a spus Latovlevici plenului.

Contabila primăriei a încercat să-l lămurească pe reprezentantul Partidului Verde că aceste modificări de impozit au intrat în vigoare nu prin decizia Consiliului Local Moldova Nouă, ci prin adoptarea Codului Fiscal, care a stabilit această cotă de impozitare, cotă la care Consiliul Local Moldova Nouă nu a pus nici măcar un procent în plus. Latovlevici a revenit şi a cerut să se anuleze aceste modificări de cote, dar atât contabila primăriei, cât şi secretarul oraşului i-au explicat că o lege nu poate fi modificată printr-o hotărâre de consiliu local.

celtic transilvania 1000x100px

Aşa că singura posibilitate identificată de primarul Adrian Torma a fost să se facă anumite anchete sociale şi, în funcţie de venit, să fie acordate unele scutiri de taxe acelor persoane care au venituri foarte mici, aşa cum permite legea. „Până la şedinţa viitoare veţi avea în mapă lista tuturor scutirilor şi reducerilor pe care le putem da, potrivit legii, aşa că dumneavoastră veţi decide, dar punctual, cine şi ce scutiri poate primi”, a explicat Adrian Torma.