„La Lupac miroase foarte urât, chiar dacă nu este nici măcar un gram de deșeu acolo! Băieții deștepți vor să deconteze Hurduzeu și Popovici acest eșec!”

Afacerea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor din județul Caraș-Severin miroase tot mai urât, mai ales că, în continuare, interesele sunt cu totul altele decât colectarea și reciclarea gunoiului din localitățile județului. Scopul pentru care Uniunea Europeană a trimis zeci de milioane de euro Consiliului Județean!

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a venit până la Reșița ca să vorbească în aproape totală necunoștință de cauză despre Centrul Integrat de Management al Deșeurilor din județul Caraș-Severin, cerând pedepsirea unora din Consiliul Județean. N-a nominalizat pe nimeni, nici din actuala conducere, nici din fostele. Așadar, vinovații cu altă ocazie! În schimb, vicepreședintele CJ, Ionuț Popovici, spune că la Lupac, acolo unde ar trebuie să funcționeze investiția realizată din bani europeni, miroase urât de tot.


„La Lupac au fost investite la un moment dat 26 de milioane de euro, apoi încă vreo opt, cu același rezultat, acela că Reșița și multe alte UAT-uri din Caraș-Severin transportă astăzi deșeurile la distanțe foarte mari de acest județ. Nu e un secret pentru nimeni că avem astăzi o procedură de infrigement declanșată de Comisia Europeană de ceva timp tocmai pe managementul deșeurilor”, a spus ministrul Alexe. Nimic nou. Dar chiar nimic! „Ar trebui pedepsiți cei de la Consiliul Județean că tergiversează operaționalizarea depozitului de la Lupac!”, și-a dat cu părerea același ministru, adăugând că „problemele de mediu nu trebuie să aibă culoare politică și că toți cei care se fac vinovați, trebuie să plătească!” Nimic nou nici de data asta. „Curtea de Conturi va stabili dacă acolo s-au făcut chestiuni ce nu sunt conform legilor”, a lămurit situația ministrul Mediului.

N-a lămurit nimic, dacă se dovedește că, la Lupac, totul a fost gândit să se întâmple așa, variantă susținută de vicepreședintele administrației județene. „Pentru această mare investiție, care înseamnă foarte multe milioane de euro, și-a manifestat interesul un constructor foarte serios, pe nume Strabag. Avea intenția de a construi și de a valorifica în continuare această investiție. Am înțeles însă că sunt unii băieți foarte deștepți care nu și-au dorit acest lucru. Asta se întâmpla cu mult înainte ca noi să venim la Consiliu Județean. Cei de la Strabag au fost executați pentru ca cineva, care avea anumite interese, acum mulți ani, să facă anumite jocuri cu care eu nu sunt de acord, nu am fost, nu sunt și nici nu voi fi”, a declarat Ionuț Popovici pentru expressdebanat.ro.

Lucrurile n-ar fi cu mult diferite nici astăzi. Deschiderea deponeului, acuză Popovici, ar fi întârziată în mod intenționat, pentru a fi contabilizată ca un eșec al actualei conduceri a Consiliului Județean. Totodată, firmele care transportă astăzi deșeurile județului la sute de kilometri distanță fac averi uriașe. Cu cât întârzie mai mult funcționarea deponeului ecologic de la Lupac, cu atât câștigă aceste firme mai mult. „Astăzi trăim o realitate, într-adevăr, oamenii spun că suntem de patru ani aici și nu am reușit să deschidem deponeul. Cred că în acest moment unii oameni care au anumite pârghii nu își doresc deschiderea acestui deponeu. Constructorul deponeului este mentorul unui lider politic actual din județul Caraș-Severin și nu mai pun nimic pe seama întâmplării. Trag un semnal de alarmă și aș ruga instituțiile statului să verifice aceste aspecte. Sunt patru ani, administrația județeană a făcut tot ce se poate posibil și legal ca acest deponeu să fie deschis. Lucrurile nu sunt întâmplătoare. Nu ne putem juca astfel cu județul, cu deșeurile din Caraș-Severin. Înțeleg că în spatele acestor discuții sunt anumite personaje care cred că pot pune frână acestui deponeu. Repet, se poate verifica, Consiliul Județean a fost mai mult decât implicat. Într-adevăr, astăzi, primăriile plătesc sume importante pentru colectarea deșeurilor la firme private, dar cred că cineva vrea ca noi să decontăm acest eșec. La Lupac miroase foarte urât și asta chiar dacă nu este nici măcar un gram de deșeu acolo! Repet, sunt unii oameni care cred că își doresc foarte mult ca noi, administrația județeană din acest moment, să decontăm acest eșec”, a mai spus Popovici.

Vicele CJ e convins că este un eșec premeditat, gândit cu mult timp în urmă, probabil chiar din momentul întocmirii proiectului. Cine ar fi gândit toată afacerea și cine este acum mentorul politicianului care ar întârzia deschiderea deponeului știe deocamdată doar Ionuț Popovici. Și ține pentru el! „Este vorba despre cel care în acest moment plătește site-uri obscure să mă denigreze și să formeze anumite păreri despre mine, despre familia mea și despre tot ce am făcut eu în acești ani, într-un mod cât se poate de mizerabil. Nu o să dau numele acum, probabil că la un moment dat o să-l spun”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean.