La cumpărat de miei sacrificați printre buldozere! Piața de Paște din Lugoj, în mijlocul unui șantier!

Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi și locuitorii din estul județului Timiș își pun deja pro­ble­ma achiziționării tradiționalului miel. La fel ca în fiecare an, cres­că­torii de ovine se confruntă cu problema locurilor de sacrificare a mieilor, pentru care trebuie puse la dispoziție amplasamente speciale.

La Lugoj, locul special amenajat pentru tăieri se află în mijlocul șantierului deschis între Piața Agroalimentară și fosta Autogară. Administrația locală a solicitat Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Timiș permisiunea ca tăierile să se facă la fel ca și în 2018, pe amplasamentul special amenajat, lângă bazarul pieței. Problema este că acolo sunt în desfășurare lucrări ample la partea de infrastructură și accesul în perimetrul respectiv este destul de dificil. Ca variantă de rezervă ar fi hala bazarului, în prezent goală, care dispune de apă și guri de scurgere a apei, dar și acolo sunt lucrări în desfășurare.


„S-a primit solicitarea de la Primăria Lugoj, pentru locul de lângă Bazar, unde s-au sacrificat mieii și anul trecut. Acum așteptăm ca ANSVSA să ne transmită perioadele în care se pot face tăierile”, a declarat dr. vet. Dorin Voinea, consilier în cadrul D.S.V.S.A. Timiș. La Făget, tăierile se vor face tot în perimetrul pieței agroalimentare, unde sunt asigurate condițiile destinate acestei activități.

Crescătorii de ovine spun că sunt suficienți miei pentru toți cei care vor să cumpere, iar prețurile nu le vor depăși, cel mai probabil, pe cele practicate anul trecut. Cei vii, între 10 și 15 lei kilogramul, iar cei la carcasă, între 20 și 25 lei/kg. „Mieii sunt suficienți și pentru toate gusturile, și mai mici, dar și mai mari. Deși avem costuri tot mai mari, nu cred că vom cere pe ei mai mult decât anul trecut, pentru că nu au oamenii bani”, ne-a spus Marius Brân­du­șescu, fermier din Cliciova, comuna Bethau­sen.

În trecut, înaintea Paștelui, crescătorii de ovine din zona Lugoj – Buziaş – Făget ieșeau pe piață cu efective care se ridicau și la 70.000 de miei. Cei care scapă acum vor fi vânduți însă mai târ­ziu, en-gros, firmelor spe­cializate, pentru a ajunge pe piața europeană, în ţări precum Italia sau Grecia.