La Centrul Speranța ar putea fi reînființată grupa de grădiniță pentru copii cu nevoi speciale

centrul speranta 1
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Tema reînființării grădiniței pentru copiii speciali a fost discutată de consilierii județeni în contextul în care lucrările de construcție a noului sediu pentru Centrul „Speranța” se apropie de final. 

Din toamnă, promit autoritățile județene, peste 300 de copii și tineri cu nevoi speciale vor avea parte de servicii de recuperare și terapie în cele mai bune condiții, odată cu finalizarea construcției noii clădiri în care își va desfășura activitatea Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități „Speranța”.

„Ne apropiem de 90% lucrări executate, în iulie și august se va finaliza partea exterioară, urmând ca în luna septembrie să dăm centrul în folosință.”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Consilierii județeni cer și reînființarea grădiniței pentru copiii speciali. Sunt părinți care nu își permit să achite costurile cerute de grădinițele private.

„Ținând cont că Centrul Speranța intră într-o casă nouă, poate își va reînființa grupa de grădiniță pentru copii autiști. Această grupă a funcționat, din varii motive ea nu mai funcționează, poate și lipsa spațiului a contribuit la acest lucru. Ținând cont că acum spațiul va fi generos, sper să putem ajuta copiii acestui județ aflați în această situație și mai ales părinții care nu pot suporta toți costurile grădinițelor private, care nu sunt mici în acest domeniu. Intervenția cea mai eficientă este în educația timpurie, adică între 1 și 3 ani. Trebuie intervenit în acest sens și refăcută grupa de grădiniță pentru copii autiști.”, a spus consilierul județean PNL Elena Samoilă.

Muzeul TM

Fostul inspector școlar general de Timiș a explicat condițiile în care această grupă de grădiniță poate fi reînființată.

„E o chestiune care ține de configurarea planului de școlarizare și înființarea acestei grădinițe. Trebuie să ne autorizăm, să intrăm în noua procedură cu ARACIP. Nu e o problemă asta, important este să avem infrastructura, dotarea. În momentul în care avem acordul Inspectoratului Școlar, vine o vizită de la ARACIP și ne va autoriza. Cu siguranță se va reconfigura și rețeaua școlară odată cu noua clădire pe care o facem, e o investiție extrem de importantă. Putem face o analiză, un «inventar» al resursei umane, să aflăm câți copii cu astfel de probleme sunt. Grădinița s-a desființat mai demult. Una dintre condiții era să aibă spațiu de joacă; ei au funcționat ultimii 4-5 ani pe Circumvalațiunii, pe lângă Poliția Rutieră, acolo nu exista posibilitatea de spațiu de joacă. Grădinița nu mai îndeplinea condițiile. Gândiți-vă că suntem într-o situație specială cu acești copii. Nu se pune problema de resursă umană, universitățile furnizează resursă umană în învățământul special.”, a declarat consilierul județean PNL Marin Popescu.

Noul sediu al Centrului Speranța este o clădire formată din trei etaje cu o suprafață totală de aproape 3.000 mp, dotată la standarde europene. Pe lângă unități de cazare, cabinete de logopedie, de învățare curriculară, kinetoterapie, meloterapie, săli de terapie de grup, sală de luat masa, bibliotecă, acest centru va dispune și de o piscină destinată recuperării pentru copii cu dizabilități, un loc de joacă și spațiu pentru activități outdoor. Toate spațiile cu acces public vor fi prevăzute cu dotări tactilo-vizuale pentru persoane cu deficiență de vedere tip Braille, lift și sisteme de blocare a ușilor în poziția deschis.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/