La cei 84 de ani ai săi, Floarea Fiat din Luncavița se întreabă: „Cine o mai văzut să stai legat la gură și de îmbolnăvit tot să te îmbolnăvești?”

Despre noul coronavirus se vorbește peste tot. Nu doar la oraș oamenii sunt îngrijorați de ceea ce văd la televizor, ci și la sat, deși acolo măsurile de protecție sunt ceva mai lejere. E și normal să fie așa, că nu poți să spargi lemne, să aduni prune și să culegi cucuruzul cu masca pe față. Ș-apoi, la sat oamenii se tem mai mult de Dumnezeu decât de boala în sine. Așa a fost dintotdeauna și tot așa ne-am convins că e stând de vorbă cu o bătrână care în viața ei a trecut prin multe încercări.

Pe Floarea Fiat din Luncavița am întâlnit-o pe o bancă în fața casei, rezemată de un cadru metalic, de care se ajută la deplasare. Are 84 de ani, bărbatul i-a murit de șapte ani și povestește că nu îi este frică de COVID-19. Și susține asta argumentat.

„Înainte vreme, era ciuma și ăia bolnavi de plămâni care se curățau, că nu mai aveau leac. Acuși, nu e nici război, și nici ciumă, oamenii mor de cancer, că asta e boala care ne curăță. Cine o mai văzut să stai legat la gură și de îmbolnăvit tot să te îmbolnăvești? Eu nu stau legată la gură, nu-mi trebe, că nu mă tem de boală”, mărturisește bătrâna.

Floarea Filip e supărată foc că, de când cu pandemia de coronavirus, tot ritualul despre înmormântare a fost dat peste cap. Și nu înțelege de ce, că pe popi tot îi plătim, iar ei nu fac nimic pentru noi.

„Acu’ la biserică nu te mai duce, te îngroapă ca pe un câne, mă? De ce? O fost unu’ aicia, de care o zâs că-i beceag de plămâni, de-o fost tot la sfat el, nu l-or mai dus nici în boltă, ci în groapa de tri metri, să nu mai vină înapoi pe pământ. Dacă era familia mea, și să mă fi împușcat nu-i lăsam să-l îngroape acolo. Și, dacă nu, atunci pentru ce mai țânem popă în sat?”, se întreabă doda Floarea.

Femeie simplă, după vorbă, după port, bătrâna știe de unde vine tot necazul și, mai ales, de ce avem parte de acest virus.
„Ne-am prea înrăit pe pământ, așa să sciți de la mine. Asta-i boală de la Dumnezău, că războaie nu se fac, ciumă nu mai e, holera a dispărut și oamenii trebuie să moară de ceva. Or zâs că de boala asta mor pensionarii, dar uite că nu mor doar pensionarii, mor și ai cineri. Să spun drept, eu nu stau legată la gură, că zâc ăia că dacă stai legat la gură nu vine boala. Ce prostie e și asta, că dacă e să vină, tot vine, că eu trag aer, că de asta sunt vie”, este de părere femeia.

Cum se tratează Floarea Fiat? Cu rugăciuni și credință în Cel de Sus: „Mare e puterea lui Dumnezău, eu cum mă rog, așa îmi dă. De când mă șciu, asta fac, că nu mergi doar pe drum drept, ci și pe drum sucit. Că așa e viața. Și copiii mei atât se tem de boală, să nu fac aia, să fac cealaltă. «Ogoi-te», le spun, «eu nu mă tem». De-o o fi să mor, dacă nu vine popa, nici să nu-l cheme, că azi dacă ești cu COVID te îngroapă ca pe un câne, că și pe un cal îl tranșează bucăți. De ce nu lasă lumea să meargă la biserică? Că biserica e casa Domnului și nu ne face rău, ci numa bine”.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/