La ce oră ar trebui să înceapă cursurile? Dezbatere aprinsă în Timiș

deschiderea anului scolar 2023 in timisoara, copil care casca la deschiderea anului scolar

TIMIȘOARA. Subprefectul de Timiș Ovidiu Drăgănescu a lansat o dezbatere care a stârnit un val de reacții în spațiul online: ar trebui copiii să înceapă școala la 9 dimineața, în loc de ora 8? Argumentele lui țin de sănătatea fizică și psihică a elevilor.  

Într-o postare publicată pe Facebook înainte de începerea noului an școlar, subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, atrage atenția cu privire la faptul că elevii încep orele mult prea devreme dimineața. Ceea ce îi face să fie obosiți, apatici și poate chiar violenți.

„Copiii sunt mai sănătoși fizic și psihic în Occident pentru că au început școala la 9.00, noi îi aducem de la 7.30-8.00. Copiii românilor se trezesc cu noaptea în cap, «cu fața la așternut», somnoroși, stresați că întârzie la școală, fără să aibă timp de mic dejun, afurisind coloanele imense de mașini din față, indiferent ca sunt în autobuz, tramvai sau automobil. Nu vreți să știți la ce ore se trezesc elevii din periurbane! Cursurile încep cu elevi obosiți și nervoși de la prima oră, cu capacitate redusă pentru concentrare și participare la actul didactic, fără a face acea necesară legătură cu profesorul, care e cel pentru care s-au grăbit, deoarece acesta e primul care-i ceartă dacă întârzie. Irascibilitatea tot de aici vine, în mare parte, urmată apoi de violență în limbaj și chiar fizică, la adresa colegilor sau chiar a profesorilor. Dacă ne-ar păsa de copiii noștri, i-am trata cum o face Occidentul, o oră în plus de somn, măcar pentru clasele 0 – 8 când copiii sunt în creștere și dezvoltare a capacităților fizico-psihice, ar face diferența.”, a scris Ovidiu Drăgănescu.

copii de la clasa pregatitoare la deschiderea anului scolar 2023 2024, timisoara

Opinia liberalului a împărțit online-ul în două. Unii părinți s-au declarat de acord cu propunerea sa, alții au explicat motivele pentru care începerea cursurilor mai târziu nu se susține.

„Dacă majoritatea părinților încep serviciul la 8 atunci poate fi o problema cu ziua de școala începută la 9.”, a spus unul dintre comentatori.

„În Franța, elevii merg la ore de la 8.30, da, au și pauză de masă la prânz și termină după ora 16.00-16.30. În plus, cei din ciclul primar au liber miercuri. N-ai vrea să știi cum se dau părinții peste cap să caute soluții cu cine să lase copiii miercurea, că doar ei sunt la muncă!”, a spus un altul.

„De acord 500%!”, a fost de părere un alt părinte.

„Începem la 8 deoarece aproape toate companiile/instituțiile unde părinții elevilor lucrează încep programul la 8.00. Majoritatea elevilor aduși cu mașina părinților la școală ajung între 7.00 și 7.30… vin și dorm în clase până la ora 8.00… Atâta timp cât vor fi aduși cu mașinile părinților la școală, spre deosebire de țările occidentale, unde există transport școlar eficient și adecvat, nu putem vorbi nici despre modificarea programului școlar, nici despre traficul infernal ce se creează odată cu începutul școlii! Părinții îi vor lăsa, oricum, la școală înainte de ora 8.00, pentru a ajunge ei înșiși la serviciu. Soluția nu trebuie căutată în școală!”

Alți părinți pun oboseala elevilor pe seama programei extrem de încărcate sau a multitudinii de activități extrașcolare la care copiii participă.

„Noi am început orele la 8.00 și nu a murit nimeni din această cauză. Și tuns regulamentar, cu emblemă și uniformă, tot vii suntem. Totul pornește de la părinți în legătură cu oboseala copiilor. Părinții din zilele noastre își cară copii la activități extrașcolare zilnic. Tenis, înot, teatru, chitară, engleză, germană. Deci practic un elev are un program mult mai încărcat în comparație cu un adult.”, a scris un timișorean.

„La clasa a 9-a sunt vreo 20 de discipline. Este enorm!!! În Occident se face multă practică și mai puțină teorie. În Canada, de exemplu, se studiază la liceu doar 8 materii pe an. Se reflectă rezultatele sistemului de învățământ și-n nivelul de trai. Eu cred că trebuie multe materii scoase, studiate mult mai puține după manuale foarte bune care să fie folositoare în viață. Eu aș introduce o materie despre bunele maniere în familie și societate, despre vocație, despre caractere.”, a explicat un alt părinte.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/