La Bucoșnița încă se lucrează cu foile cadastrale vechi de un secol! Proiectul pentru modernizare, la un pas de start

cadastru,Bucoșnița

Lucrări pentru măsurători cadastrale vor fi efectuate în cele patru localități ale comunei Bucoșnița din Caraș-Severin. Este vorba despre Bucoșnița, Petroșnița, Vălișoara și Goleț.

Primarul Vichente Suru spune că în această perioadă se fac anunțurile de înștiințare pentru populație, urmând ca în maximum două săptămâni firma specializată angajată să se ocupe de cadastrare să demareze efectiv această acțiune în intravilan.

Vor fi făcute lucrări de măsurători topometrice ale imobilelor, iar cu drone, se vor dimensiona curțile interioare și terenurile din împrejurimi. Vor fi confruntate înscrisurile existente în Cartea Funciară ca mod de folosință, dar și persoanele înscrise în Registrul Agricol comunal.

Termenul de finalizare a acestei ample lucrări realizate din fonduri europene este de un an și este foarte importantă pentru comunitate, precizează primarul Vichente Suru, care spune că ultimele evidențieri în documente privind imobilele și terenurile s-au făcut în urmă cu 100 de ani.

„Și în prezent noi ne bazăm pe acte, foi cadastrale, în limba maghiară de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, existente în arhive, așa că suntem foarte mulțumiți că putem face ordine. Dacă cineva avea nevoie să demonstreze proprietatea rămasă de la bunici, avea nevoie de o sumedenie de acte de la mai multe generații în urmă și bineînțeles plătind mulți  bani. Noroc că din «baza noastră de date» în limba maghiară am putut oferi informații despre număr de casă, teren și număr topografic. Dar nimeni nu a mai completat aceste registre”.

După ce se încheie lucrările în intravilan, se va continua cu extravilanul comunei, ceea ce înseamnă teren arabil, fâneață, pășune și pădurile administrate de comună, dar și de Romsilva.