La Armeniș, zece ani alături de zimbri

zimbri armenis
casinoherculane by sungarden

Se vrea ca zona să devină punctul de pornire a repopulării cu zimbri a pădurilor României.

Prin inițiativa WWW România și Rewilding Europe, 190 de zimbri trăiesc liberi în Munții Țarcu iar arealul lor se întinde până spre Domogled sau Muntele Mic. Primii 17 ajungeau în zonă pe 17 mai 2014 fiind primiți cu bucurie de localnici. Curând însă aveau să apară nemulțumirile atunci când animalele dădeau iama prin grădini și făceau stricăciuni. Asta deoarece unii masculi mai bătrâni se acomodează mai greu cu codrul. Începutul n-a fost ușor nici pentru zimbri și nici pentru oameni iar cei zece ani trecuți de-atunci au însemnat multe încercări, unele reușite, altele nu.

Știe bine asta Daniel Hurduzeu, unul dintre cei patru rangeri, toți din Armeniș, care se ocupă de zimbri încă de la început. „Când ajung la noi, avem un țarc de 15 hectare unde-i ținem între 30 și 90 de zile ca să se acomodeze. Apoi le dăm drumul în libertate și le monitorizăm atent starea de sănătate. Câțiva au colare gps și mergem după semnal. Cel mai mult însă mergem aproape zilnic în zonele unde știm că sunt prezenți, în special în locuri greu accesibile. Așa colectăm probe pe care le trimitem la laborator în Germania și primim date despre adn-ul și alimentația zimbrilor”, am aflat de la Daniel Hurduzeu.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

14 zimbri au sosit săptămâna aceasta la Armeniș, în două transporturi. Zece dintre ei au venit din Germania fiind crescuți în captivitate. Ceilalți patru au venit din Suedia, acolo unde țarcurile sunt mult mai întinse asigurându-le astfel o semicaptivitate care le va face mult mai ușoară adaptarea la viața în sălbăticie. „Ne dorim ca zona Armeniș să devină un centru din care zimbri să se extindă cât mai mult în țară. Am primit solicitări din zona Maramureșului pentru a-i introduce și acolo dar au rămas la stadiul de discuții. Pe viitor, vrem să avem o turmă cât mai sănătoasă posibil pentru ca viitoarele generații de zimbri să fie tot mai sălbatici. Ne dorim să dezvoltăm și turismul în zonă cât de mult se va putea”, a încheiat rangerul.

Alături de zimbri, a crescut și campusul WeWilder, acolo unde specificul local este la el acasă. Vin aici atât simpli turiști cât și oameni de cultură sau artiști, care participă la activități în natură ori seminarii pe diverse teme. Și tot alături de zimbri, înfloresc micile afaceri locale, fie că e vorba despre unități de cazare sau produse făcute de localnici. Povestea zimbrilor continuă. Ea a fost deja arătată lumii întregi iar unul dintre documentarele dedicate lor poate fi văzut aici.

untitled design set 970x90 px 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/