„La Aquacaraș s-a greşit în momentul când s-a făcut accesarea fondurilor europene!”

Nicolae Miu Ciobanu, directorul societății judeţene de apă și canal, a explicat pentru expressdebanat.ro motivele pentru care ceea ce trebuia să fie un megaproiect finanțat de Uniunea Europeană, prin care civilizația să pătrundă în fiecare locuință din Caraș-Severin, se poate transforma într-un adevărat fiasco.

„Accesarea fondurilor europene pe acest proiect de modernizare a infrastructurii reţelelor de apă şi canal s-a făcut fără ca societatea Aquacaraş să aibă asigurată partea de cofinanţare de 6,26%. Nici partea de cofinanţare a administraţiilor locale, de 2% în raport de valoarea investiţiilor din oraşul respectiv, nu este asigurată în prezent, fapt ce a dus la imposibilitatea efectuării plăţilor către constructorii care au câştigat licitaţiile. Aceasta a dus la extensia contractului, pentru că el trebuia finalizat până în momentul de faţă. Unii constructori chiar au blocat aceste lucrări, au suspendat executarea lucrărilor până la efectuarea plăţilor pentru activitatea pe care au prestat-o până în momentul respectiv. Este o problemă gravă, în sensul că societatea Aquacaraş în momentul de faţă înregistrează restanţe la plata constructorului de 70 de milioane de lei!”, a precizat Ciobanu.

Dacă ar fi fost asigurată partea de cofinanţare, mai explică directorul Aquacaraș, plăţile către constructori ar fi fost făcute la timp şi, astfel, administraţiile locale şi locuitorii nu s-ar fi confruntat cu atâtea necazuri cauzate de lucrările greoaie, abandonate sau executate în bătaie de joc. „S-a greşit în momentul când s-a făcut accesarea acestor fonduri europene, s-au bazat, probabil, cei care au fost la conducerea societăţii că vor găsi sursele necesare de asigurare a părţii de cofinanţare, însă s-a dovedit că a fost o problemă foarte complicată şi greu de realizat. Dintre primării, cred că este una singură care şi-a achitat integral contravaloarea contribuţiei de 2%. Sunt și primării care, deşi acest proiect se derulează de câţiva ani buni, nu au virat niciun leu din cei 2%”, a mai spus Nicolae Miu Ciobanu.

Acesta a subliniat totodată faptul că situația se va schimba datorită garantării de către administrația județeană a unui credit accesat de Aquacaraș: „Consilul Judeţean Caraş-Severin este acţionarul majoritar al societăţii Aquacaraş, deci s-a garantat cu bugetul de venituri proprii pentru partea de cofinanţare pe care trebuia să o asigure societatea noastră și astfel putem să continuăm acest proiect”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/