Polițiștii au deschis un dosar penal pentru bătaia de joc la adresa mediului pe care au descoperit-o la Anina! Se depozitează ilegal deșeuri, se incendiază și chiar se îngroapă!
Urmele nesimțirii și infracțiunilor comise rămân, în ciuda faptului că autoritățile locale s-au spălat pe mâini. Comisarii Gărzii de Mediu Caraș-Severin au verificat amplasamentele din zona Ponor și au constatat că reclamațiile oamenilor oamenilor revoltați din oraș sunt fundamentate, în sensul că există cantități mari de deșeuri depozitate și chiar îngropate.
În zona Ponor există un amplasament autorizat pe linie de mediu, încă din 2013, autorizația fiind revizuită în 2022. Amplasamentul se află în administrarea SLUP Anina SRL, societatea din subordinea Primăriei Anina realizând colectarea deșeurilor atât de la populație, cât și de pe domeniul public.
Comisarii Gărzii de Mediu nu au fost singuri în teren, ci împreună cu organele de poliție. Ce s-a constatat la fața locului? „Depozitări de deșeuri de toate tipurile, îngropate și acoperite, cât și incendiere de deșeuri, aceasta constituind infracțiune. Aceste fapte au caracter infracțional și în prezent se află în soluționare la IPJ Caraș-Severin!”
Pe lângă dosarul penal în care sunt investigate infracțiunile la care fac referire comisarii Gărzii de Mediu din Caraș-Severin, a fost aplicată și o amendă 40.000 de lei Serviciului Local de Utilități Publice (SLUP) Anina. Viceprimarul cu atribuții de primar al Aninei nu are ce-și reproșa. Cetățenii sunt de vină! „E o problemă generală la nivel de țară cu deșeurile. Noi avem un deponeu pentru care avem autorizație de mediu pentru colectarea deșeurilor selectate. În jurul orașului sunt mai multe zone unde cetățenii au depus deșeuri neautorizat. Noi avem insule unde oamenii pot depune deșeurile selectate, dar nu de fiecare dată respectă. Colegii mai fac o selectare la deponeul autorizat. Serviciul Local de Utilități Publice are și contract cu o firmă care vine și selectează și ea deșeurile. SLUP le vinde acelei firme. Celelalte deșeuri sunt transportate la Lupac.”, ne-a justificat Daniel Danu.
Cetățenii le-or fi depozitat, le-or fi aruncat care pe unde a nimerit, dar tot ei le-au și incendiat? Tot cetățenii din Anina le-au și îngropat după ce au săpat cu excavatoarele? „Chiar în ziua în care a fost Poliția acolo era o familie de rromi care ardea deșeurile. Chiar m-am întrebat de ce nu au luat măsuri. Plus că deșeurile se mai aprind prin autocombustie. Probabil că au fost și deșeuri îngropate, nu știu. Luăm toate măsurile ca să remediem situația, dar în funcție de posibilitățile pe care le avem.”, ne-a lămurit Danu.
Poate Primăria Anina să facă mai mult de atât? Nu de alta, dar se dorește ca Anina să devină oraș turistic. „Eu am încercat, am ecologizat o grămadă de zone, dar mai sunt. E un fenomen, prețurile nu sunt mari la gunoi, nu știu de ce oamenii aruncă unde nu trebuie!”, s-a mai spălat o dată pe mâini edilul Aninei.