L-au făcut pe Mălin Bot un telefon și o tabletă? Jurnalistul bănățean scoate pixul dezvăluirilor!

explo 1000x200

Divorţul produs la sfârşitul lunii august 2016 între jurnalistul reşiţean Mălin Bot şi trustul de presă EVZ-B1 TV nu a pus capăt loviturilor sub centură. Ultima i-a fost aplicată ieri lui Mălin Bot de către directorul şi patronul EVZ Dan Andronic, dar bănăţeanul nu i-a rămas acestuia dator!

Mălin Bot, redactor-şef la ediţia online Evenimentul zilei, în prezent redactor-şef online la România liberă, este acuzat că a dat o gaură fostei redacţii! O gaură constând în… telefonul mobil şi tableta pe care, susţine Dan Andronic, Mălin Bot refuză să le predea fostei redacţii!

„Nu vrea să le aducă înapoi!“

Într-o postare făcută ieri pe contul său de facebook, Dan Andronic afirmă următoarele: Fiind cuprins de durerile crizei de conștiință, Mălin Bot a uitat să lase la redacție telefonul și tableta primite de la EvZ! Nu vrea să le aducă înapoi… Noi nu reușim să-l convingem de vreo 3 luni, deși i-am trimis tot felul de adrese. Chiar așa, cum de-l lasă deontologia să înjure locul de unde a mâncat o pâine albă, de pe smartphone-ul și tableta primite de la EvZ? Vă dați seama cât îi este de greu! Ca să nu mai zic că-l caută pe S. Ghiță, dar de patronul lui de la România liberă, fugit, urmărit cu mandat european, nu vă spune nimic! Pardon, zice mersi că-i dă euroii lunar și ne spune că-l asuprește Kovesi! Bot, adu telefonul și tableta la redacție că avem nevoie de ele. Altfel trimitem executorul judecătoresc să le ia și iar spui că ești persecutat! Personal, vreau doar să-l ajut să se elibereze total! Să dea din el și ultima rămășiță de EvZ: telefonul și tableta! În rest, îi transmit că este tipul de ziarist mincinos care modifică declarațiile după cum îi convine“.

O zonă a minciunii şi a ţăţismului!

Fiindu-i blocat accesul la pagina de facebook a lui Andronic, Mălin Bot i-a răspuns acestuia pe propriile pagini ale reţelei de socializare. Dar apoi, şi prin intermediul ziarului Express de Banat, căruia aseară i-a oferit declaraţii în exclusivitate.

„Inculpatul Dan Andronic a decăzut moral atât de mult încât coboară într-o zonă a minciunii şi țățismului jenantă pentru un om simplu, darămite pentru ditamai «jurnalistul», patronul de ziar şi mai ales combinatorul care se pretinde. Mă acuză că refuz să returnez EVZ un telefon vechi şi o tabletă la zece zile după ce eu am cerut în scris directorului lor de HR (Human Resources, resurse umane – n.r.) să îmi comunice cum le returnez. Aceasta e ultima comunicare prin sms pe tema asta“, precizează Mălin Bot, postând apoi schimbul de mesaje din 3 ianuarie, pe care l-a avut cu Andreea Gheorghe, director formare şi de resurse umane la EVZ.

Jurnalistul reşiţean oferă în continuare detalii: „Lucrurile s-au amânat iniţial pentru că Andronic însuşi mi-a spus că nu e nicio grabă. Asta după ce s-a oferit să îmi mai platească salariul trei luni, chiar dacă eram mutat la RL. Evident, asta fiind o taxă de tăcere, lucru refuzat de mine, deşi EVZ îmi datorează 5.500 de lei, reprezentând salarii neplătite din primăvara anului trecut, când Andronic ne-a spus că bagă ziarul în insolvenţă şi asta e.

Până acum am mai avut discuţii cu colega cu care trebuie să semnez procesul verbal de predare-primire, eu am insistat să fie cu hârtie semnată de un director, tocmai pentru că ştiu cât de parşiv şi capabil de orice e Dan Andronic. Prin toamnă am mai amânat o lună, pentru simplul motiv că nu mai găseam accesoriile originale ale tabletei şi voiam să caut la Timişoara, unde merg o dată pe lună. Le-am găsit, cu cutie cu tot, în cele din urmă la Bucureşti, în pod. M-am mutat recent. I-am dat sms directoarei să predau tot şi femeia a născut, altcineva de la ei nu m-a contactat.

Astăzi (ieri – n.r.) mi-a atras un coleg de la EVZ atenţia. Un coleg care ştie povestea şi care mi-a spus aşa: Doamne, ce jos a ajuns Andronic! Uite ce țigãnie a ajuns să facă! Mai jos de atât nu se poate!“

Argumente de bun simţ şi… o evaluare perfectă

„Adevărul e că nici eu nu am insistat, pentru ca îmi era lehamite să merg acolo şi să-i văd figura sinistră a Simonei Ionescu sau a lui Mirel Curea, care mă denigrează periodic ca la uşa cortului. Căutam să o rezolv cu directoarea de HR, o fată foarte drăguţă, printre altele. La prima discuţie, fata mi-a spus că nu e grabă. Apoi am aşteptat să merg la Timişoara, au venit şi sărbătorile, ştiţi cum este. În 3 ianuarie i-am scris să o rezolvăm că îmi stătea şi mie pe chelie. Noroc că am dat sms şi am dovada că eu am făcut demersul, deci nici vorbă că nu dau ei de mine sau că refuz eu să le returnez un telefon vechi şi o tabletă pe care merg doar două aplicaţii.
Ideea e că ei au toţi numerele mele de telefon, inclusiv Andronic, şi dacă ardea aşa mult, nici nu se pune problema că nu dau ei de mine. Minte Andronic ca la mahala! E drept, trebuia să insist eu să o rezolvăm imediat, asta e greşeala mea şi Andronic a speculat-o meschin, că atât îl duce pe el capul şi caracterul. Chiar i-am spus lui Mircea Marian acum două săptămâni că ar trebui să mă grăbesc, să nu mă trezesc că cine ştie de ce mă mai acuză Andronic, fiind capabil de orice meschinărie perversă. Uite că l-am evaluat perfect!“


Mălin Bot prezintă şi a doua dovadă. Juridică!

Deşi a făcut dovada bunei sale credinţe, Mălin Bot ne-a pus la dispoziţie şi un argument cu valoare juridică: prevederile acordului încheiat odată cu încetarea colaborării sale cu EVZ. Documentul are un singur articol (conform facsimil): „Începând cu data de 01.09.2016, părţile, de comun acord, decid încetarea aplicării prevederilor contractului de cesiune exclusivă a drepturilor de autor (…). Începând cu această dată, părţile declară că nu mai au nicio pretenţie materială sau de orice altă natură una de la cealaltă“.

Aşadar, nicio pretenţie materială sau de orice altă natură! Cu toate acestea, Mălin Bot a încercat să predea telefonul şi tableta, în condiţiile în care partea… adversă nu pomeneşte nimic despre vechea datorie de 5.500 de lei!

Emisiunile TV, făcute pe daiboj!

În ceea ce priveşte banii, Mălin Bot mai face o dezvăluire în premieră: pentru B1 TV a lucrat patru ani pe gratis! „Eu, pentru emisiunile făcute la televiziunea B1, nu am primit niciun ban! Nici de la Dan Andronic, nici de la Evenimentul Zilei, nici de la Editura Evenimentul şi Capital, nici de la B1 TV, de la nimeni! Acele emisiuni le-am făcut din pasiune profesională! Toate apariţiile mele, timp de patru ani, la emisiunea „Evenimentul zilei“ de la B1, la fel ca Mircea Marian, corealizator cu mine, la fel ca şi ceilalţi colegi, toţi am făcut-o gratis! La un moment dat făceam astfel o oră de emisiune pe zi, iar Andronic mă trata zilnic ca pe un sclav, îmi cerea să-i fac performanţă cu site-ul evz.ro, deşi mă plătea la un nivel modest pentru media din Bucureşti! Din momentul în care a fost luat de DNA, a început să se folosească de noi ca şi Voiculescu de cei din Antene, în interesul lui“, a declarat Mălin Bot pentru Express de Banat.

Ameninţat cu… saga familiei? Atunci, să vină DIICOT-ul!

Jurnalistul bănăţean ni s-a confesat povestindu-ne despre un mesaj privat primit de el de la Simona Ionescu, redactorul-şef al EVZ. Un mesaj care putea fi interpretat ca o ameninţare, în cazul în care Bot urma să continue cu dezvăluirile despre cei ce conduc trustul Evenimentul. „Mi-a scris Simona Ionescu pe privat că va face saga familiei mele. Vă fac plângere penală, i-am zis, familia mea e onorabilă, se ştie în toată Reşiţa lucrul acesta!“, ni s-a destăinuit Mălin Bot, trecând apoi la lucruri cu adevărat serioase: „Să-l ferească sfântul să merg la DIICOT să dau în scris ce face Andronic ca să eludeze plata impozitului pe salarii! După părerea mea, se întrunesc condiţiile de constituire a infracţiunii de evaziune fiscală, o schemă de eludare a impozitării salariale, cam pentru ce l-au arestat pe Adrian Sârbu (fostul patron al trustului Media PRO – n.r.). Nu am insistat cu acest aspect penal pentru că am fost ocupat cu altele şi îmi este atât de silă de Andronic şi alaiul lui. Dacă tot insistă Andronic cu mizeriile, am să îmi fac şi eu timp să închidem punctual şi legal toate restanţele“.
Telefoanele lui Andronic, legate de Sebastian Ghiţă?

Acuzaţiile proferate de Dan Andronic par rupte din cu totul alt film decât al unor oameni cu mintea la cap. Ele ar putea fi justificate, din punct de vedere al instinctelor animalice care mocnesc în fiinţa umană, dacă ţinem cont că Mălin Bot tocmai publicase un articol-bombă. În 12 ianuarie, deci cu o zi înainte de reveria lui Andronic, pe blogul lui Bot apăruse acest articol: Momentul în care Dan Andronic confirmă parteneriatul penal cu Sebastian Ghița Titlul spune totul. Şi măcar de-ar fi fost doar titlul… Dacă mai este cineva care nu a auzit de Sebastian Ghiţă, îl invităm să dea o simplă căutare pe Google. Ori să intre direct pe site-ul Poliţiei Române, la pagina cu daţii în urmărire.

„Asta, acel articol, l-a deranjat pe Dan Andronic atât de mult încât a coborât într-o zonă a denigrării la adresa mea jenantă pentru un pretins jurnalist, patron de ziar, mare analist şi combinator. Dacă Dan Andronic, jurnalistul specializat în servicii secrete, prietenul fostului şef al SRI George Maior, fostul consilier al premierului Adrian Năstase, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, apropiatul lui Sebestian Ghiţă, partenerul miliardarilor israelieni Tal Silberstein şi Benny Steinmetz, anchetaţi de DNA pentru fraude uluitoare, deci dacă acest imens grangure tot ce a găsit despre mine este că nu am predat redacţiei tableta şi telefonul… Pe bune??? E ridicol!!! Mă întreb cum a putut cineva atât de lipsit de caracter şi inteligenţă să ajungă pe lângă şefi de guverne, pe lângă preşedinţi, să fie prieten cu foşti şefi ai SRI. Serios, oameni buni, a fost o speluncă la vârful statului de te doare mintea!“, a punctat în final Mălin Bot, pentru Express de Banat.

Bănăţean reşiţean, după cum el însuşi se prezintă pe site-ul malinbot.wordpress.com, Mălin Bot a debutat în televiziune în 1994, ca reporter la Terra Sat din Reşiţa, iar în presa scrisă, un an mai târziu, ca reporter la ziarul Timpul din Reşiţa. Apoi a lucrat la: revista Tempo (redactor-şef 1995-2000), ziarul Timişoara (director executiv 2001), Ziua de Vest şi Focus Vest (reporter 2001 – 2004), Cotidianul (corespondent local 2004-2005), EVZ Timişoara (reporter 2005-2008), Adevărul de Seară Timişoara (redactor-şef adjunct din 2008 şi redactor-şef regional din 2009), adevarul.ro (redactor-şef din iunie 2011 până în octombrie 2012), evz.ro (redactor-şef online până august 2016), realizator B1 TV (din august 2014  – emisiunea „Evenimentul zilei” şi din ianuarie 2015 – emisiunea „Sub semnul întrebării”, până în august 2016). În prezent este redactor-şef online la România liberă.

banner 970 x 250