Klaus Iohannis, lider în Valea Carașului! Până și Oravița, un fief PSD, a schimbat macazul

banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01

Prima bătălie a luptei pentru Cotroceni a demonstrat că, în rândul cărășenilor, Klaus Iohannis a avut întâietate. Surprinzător însă, în Caraș-Severin, este faptul că inclusiv în comunitățile conduse de edili social-democrați, tot actualul președinte a avut întâietate, un exemplu în acest sens fiind urbea condusă de primarul Dumitru Ursu (Oravița).

Dacă Viorica Dăncilă, contracandidatul actualului președinte al României în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, și-a dovedit supremația în comunitățile din Clisura Dunării, la polul opus, harta Văii Carașului începe să devină, pe zi ce trece, galbenă, semn că trendul național al PNL-ului începe să prindă aici rădăcini tot mai adânci.

În privința comunelor Răcășdia și Berliște, izbânda lui Klaus Iohannis nu pare deloc nelalocul ei, asta ținând cont că ambii primari sunt liberali. Astfel, despre rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, la Răcășdia (PNL – 33,33%, PSD – 25,29%, prezență la vot: 39,16%), edilul-șef, Mirco Ilie Lechici a ținut să puncteze pentru expressdebanat.ro: „Chiar dacă, la Răcășdia, sunt foarte multe persoane plecate, în ciuda faptului că duminică, după-amiază, a fost o ploaie torențială, trecând și peste faptul că, în mediul rural, după ora 19.00, oamenii se retrag spre case, pot spune că rezultatul obținut e unul satisfăcător. Sperăm să trecem și de turul doi fără probleme”.

De partea cealaltă, în comuna Berliște (PNL – 50,10%, PSD – 26,40%, prezență la vot: 40,33% ), primarul Nicolae Orăvicean deși a considerat campania alegerilor prezidențiale o campanie atipică, o campanie umbrită de haosul creat în jurul doborârii Guvernului Dăncilă și preluarea frâielor Palatului Victoria de către Guvernul Orban, totuși, acesta a punctat că opțiunea de vot a cetățenilor a fost raportată la apartenența primarului: „Susținerea primarului și trendul privind candidatura lui Iohannis, aceste două lucruri stau la baza rezultatului din Berliște”.

Cu privire la așteptările șefului administrației publice locale din Berliște pentru turul decisiv al luptei electorale, Orăvicean a specificat: „Am aceleași așteptări pe care le-am avut în primul tur. Să înțeleagă electoratul că, pentru noi, cei din Berliște, este o situație favorabilă. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Berliște se sincronizează cu guvernarea. În ceea ce privește turul al doilea al alegerilor prezidențiale, echipa de campanie a PNL-ului trebuie să-și facă treaba, lumea trebuie să-nțeleagă că participarea la urne este necesară, indiferent de opțiune. Oricum, Iohannis va avea o primă șansă. Trebuie să onoreze această șansă și să lupte pentru ea. Nu trebuie să considere alegerile câștigate dinaintea votului exprimat de către cetățeni”, a mai atras atenția primarul.

1000x100 casa brutarului

Cea mai mare surpriză în privința scorului pe care l-a avut actualul președinte în zona Văii Carașului a fost în orașul Oravița, un oraș cu fief PSD. Aici, PNL a bifat un procent de 34,85%, în timp ce Viorica Dăncilă a înregistrat doar 29,89% din voturi, semn că, spre deosebire de comuna Berliște, unde cetățenii au militat pentru același partid cu primarul, orăvițenii au trecut cu vederea peste apartenența politică a edilului pentru a se alătura atât trendului național, cât și diasporei .

Contactat telefonic de redactorul expressdebanat.ro pentru a explica această răsturnare de situație, primarul Dumitru Ursu nu a fost de găsit, telefonul acestuia fiind închis.

 

expres banat 1000x100 (2)